2024. április 29. - Péter

Bajban van a szövetségi kapitány

Eljött a változások ideje: a magyar férfi kézilabda válogatottat mától egy fiatal és tapasztalatlan edző irányítja. Problémák, gondok és a nagy feladat - a HírExtra a frissen kinevezett szövetségi kapitánnyal, Csoknyai Istvánnal beszélgetett.
2009. szeptember 2. szerda 07:59 - Gedei Szilárd
Gratulálunk a kinevezéséhez! Meg kell azonban állapítanunk, hogy a magyar férfi kézilabda válogatott frissen kinevezett kapitányaként komoly szakemberek öröksége szakad a nyakába.

A gartulációt köszönöm! Tény, hogy nagyon nagy boldogságot érzek most, ugyanakkor sejtem a nagy felelősséget is. Elvégre egy jó úton járó, sikeres magyar válogatottat kaptam meg, joggal várják tőlünk az újabb jó eredményeket.

A megbízatása 2012. augusztus 31-ig szól, a dátum nyilván nem véletlenül esik egybe a londoni olimpia végével. Ezek szerint a cél adott?

Csoknyai István
Születési hely: Dunaújváros
Születési idő: 1964. október 24.
Pályafutása játékosként: Dunaújváros, Veszprém
Kiemelkedő sikerei: magyar bajnok (12-szer), Magyar Kupa-győztes (12-szer), KEK-győztes (1992), BL-döntős (2002), olimpiai 7. helyezett (1992), világbajnoki 4. helyezett (1997), Európa-bajnoki 6. helyezett (1998)
Válogatottság: 170-szeres magyar válogatott
Pályafutása edzőként: Veszprém (másodedző), a magyar férfi válogatott másodedzője (2008-2009)
Igen, jól látja, a legfőbb cél természetesen a 2012-es ötkarikás játékok, addigra kell ütőképes csapatot építenünk és legyőznünk a nehézségeket. Először azonban jövőre jön az Európa-bajnokság, ahonnan ki kellene jutnunk a 2011-es svédországi világbajnokságra, hogy egyáltalán legyen esélyünk az olimpiai szereplésre. Ez tehát nagyon hosszú és nehéz menetelés lesz, amellett persze, hogy szép és nemes feladat is egyben.

Mennyi ideje volt felkészülni erre a nemes feladatra, azaz mikor kereste meg először a Magyar Kézilabda Szövetség?

Tavaly, amikor Hajdú János szövetségi kapitány lett, behívott engem és a szegedi edzőt, Vladan Maticsot, s megkért, hogy legyünk a segítői. Amikor Hajdú nem sokkal később befejezte a kapitányi munkát, megfordult a fejünkben, hogy talán mi lehetünk majd az utódai. A szövetség is így gondolta, ugyanis nem sokkal ezután el is kezdtünk tárgyalni…

Ezek szerint az is egyértelmű volt, hogy a segítője Vladan Matics lesz?


Igen, úgy gondolom, hogy vele, illetve Hajdú Janival elkezdtünk egy olyan munkát, mely jól működött a válogatottnál. Együtt ismertük meg a játékosokat, együtt csiszolódtunk össze. Nem látom értelmét, hogy ezen változtassunk.

Lényegében a trió marad, csak más felállásban.

Igen, Hajdú János szakmai igazgatóként fogja segíteni a munkánkat, ő koordinálja, szervezi, figyel majd a szakmai munkára, mi pedig kimondottan az edzéseken és a mérkőzéseken fogjuk a magyar válogatottat vezetni.

Sokan hangoztatták korábban, hogy elkerülhetetlenné vált egyfajta generációváltás a honi kézilabda vezető szakemberei között is, mások azonban amondóak, hogy például Ön nulla vezetőedzői mérkőzéssel a háta mögött tapasztalatlan ahhoz, hogy a válogatottat irányítsa.

Erre nagyon nehéz válaszolni… Csak a munkánk, illetve annak eredménye fog majd tudni választ adni arra a kérdésre, hogy jó döntés volt-e a szövetség részéről fiatalítani, mint inkább a rutinosabb, megbízható edzők mellé tenni a voksot. Én bízom benne, hogy jól döntött a szövetség, s azon leszek, hogy ezt be is bizonyítsam.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. szeptember 2. 09:57
háááát, nem tudom, hogy jó ötlet volt-e egy ilyen rutintalan edzőt megtenni kapitánynak...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását