2024. április 29. - Péter

Bajnai elmenne az ország másik végébe is

Nem lehet a pesti Duna-partról megoldani azokat a konflikusokat, amelyek ma Magyarországot feszítik, helybe kell menni, oda, ahol a problémák vannak, azokkal kell találkozni, akik ezeket megélik, akik a létbizonytalanságtól szenvednek, attól a biztonsághiánytól, amelyet ez a válság okoz.
2009. augusztus 31. hétfő 17:26 - HírExtra
A kormányfő - aki részt vett a település II. Rákóczi Ferencről elnevezett körzeti általános iskolájának és napköziotthonos óvodájának tanévnyitó ünnepségén, és felavatta az intézmény szociális étkeztetést is szolgáló konyháját - azt mondta: a válság nem kizárólag gazdasági jellegű.

"Magyarországon ma a kistelepülések nem kis részén konzerválódni látszik a reménytelenség", a kistelepülések egyre távolabb kerülnek Budapesttől, a fejlettebb régióközpontoktól, nagyvárosoktól, nem földrajzilag, hanem esélylehetőség, remény értelmében - fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve: a kormány elsőrendű feladatának tekinti, hogy a válság közepette egybetartsa az országot, megszüntesse a leszakadást, megpróbáljon új esélyt, lehetőséget adni.

A cigányságot sokkal jobban sújtja a válság. A vilmányi kistérségében a cigánylakosság aránya sokszorosan meghaladja az átlagot, így ebben a kistérségben a hátrányok is halmozottan jelentkeznek - mondta Bajnai Gordon, utalva arra, hogy a romákat származásuk miatt is nagyon gyakran hátrány éri, a legtöbben szegénységben, reménytelenségben és egyre nagyobb veszélyben is élnek.

Az anyagi nehézségektől való félelem, a napi megélhetésért való küzdelem kiélezi a társadalmi problémákat, ám a válság közepén kell a legjobban tudnunk, hogy az erőszak, a kiszorítás semmire nem jó megoldás, csak rontja az ország helyzetét. Magyarországon nem lehetnek másodrangú állampolgárok és gyerekek, és nem lehetnek másodrangú vidékek sem, ez ellen csak együtt, közösen tudunk tenni.
"Azt ígérhetem, hogy ez a kormány nem mond le senkiről" - szögezte le.

A közös munka itt az iskolákban kezdődik, az iskolák fejlesztése együtt kell hogy járjon az egyenlő esélyek biztosításával, ezért újítja meg a kormány az épületeken és az eszközökön túl a közoktatás tartalmát is. Azt szeretnénk, hogy az elmúlt ötben év legnagyobb iskolafelújítási programja nemcsak szép épületeket jelentsen, hanem munkára képes és alkalmas, boldogulásra képes gyermekeket neveljen - mondta a kormányfő.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy a nemzeti iskolaelújítási program során 360 iskola újul meg 2011-ig több mint 100 milliárd forintból. A kormány kiemelten kezeli a leghátrányosabb helyzetű térségeket, kistelepüléseket, hogy oda jusson több pénz, ahol legnagyobb a szükség, ne nyíljon még jobban szét az olló, s hogy "ne legyen két Magyarország".

Itt az abaúji, hegyközi kistérségben kétmilliárd forint jut 35 beruházásra, ezek az elkövetkező két évben el is készülhetnek - utalt a kormányfő a Vilmány környékén esedékes fejlesztésekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását