2024. június 17. - Laura, Alida

Akik a győzelembe segíthetik a Fideszt

A polgári körök teremthetik a majdani Fidesz-győzelem alapjait. Az utóbbi időben szinte elfeledett szervezetbe most új erőt lehelhet Orbán Viktor pártelnök. Kérdés, hogy a választások után ismét „elfelejti” majd őket vagy sem?
2009. augusztus 29. szombat 07:45 - Kesjár Norbert
A polgári körök mibenléte

A polgári körök rendszere egy Magyarországon mindmáig egyedülálló képződmény. A 2002-es kormányváltás után a Fidesz „sugallatára” létrehozott körök tagjai nem kizárólag párttagok, viszont minden olyan munkát „elvégeznek”, amit a párttagoknak és az aktivistáknak kellene csinálniuk (rendezvények szervezése, reklámanyagok terjesztése, kopogtatócédulák gyűjtése stb.).

Ezt a hatalmas ingyenmunkát azonban az utóbbi években nem nagyon „honorálta” a pártvezetés, hovatovább a közelmúltban annyira háttérbe szorult a tevékenységük, hogy az átlagember azt sem tudta igazán, hogy léteznek-e még.

Pedig nagyon is fontos feladatokat szán Orbán Viktor a kis szervezeteknek. Az épp öt éve fennálló Polgárok Házában tartott köszöntőjében hosszan méltatta az eddigi tevékenységüket, s utalt arra, hogy ha megnyerik a következő választást és visszaemlékeznek a gyökerekre, akkor mindenképpen „ez a Ház” fog eszükbe jutni, azaz a végső győzelem eredője a polgári körök tevékenysége lesz.

„A polgári körök nélkül nem lenne Fidesz sem, ma szervezeti szempontból egy jelentéktelen politikai pártocska lenne. De nem az, mert a polgári körök a hátukra vették” – jelentette ki Orbán.

A Fidesz elnökének igaza van. Azelőtt – 2002 előtt – sokszor emlegették a Fideszt úgy, mint valódi alapszervezetek, valódi társadalmi beágyazottság nélküli „választási párt”. A polgári körök létrehozásával sikerült egy olyan országos szervezetet kiépíteniük, amely már nemcsak, hogy felvehette a versenyt a rivális politikai párt szervezettségével, hanem többször – mozgósító ereje révén – tudott a leghatékonyabban működő magyar pártszervezetté válni.

Ezek után könnyű belátni, hogy a polgári körök tevékenysége kulcsfontosságú lesz a következő választások is. Persze, az más kérdés, hogy két választás között hová „tűnnek el” ezek a szervezetek…

A sajtóban nem hallani róluk, Orbán sem szokta őket emlegetni a beszédeiben. Ennek ellenére a Fidesz-elnök mostani beszédéből az „jött át”, hogy rengeteget dolgoztak és több (országos jelentőségű) sikert is elértek fennállásuk hét éve alatt.

Mit csináltak egyáltalán?

Orbán Viktor beszédében konkrétumokat is megemlített. Szerinte a polgári köröknek köszönhető többek között az, hogy a Szent Korona továbbra is a Parlamentben van, a Terror Háza továbbra is viselheti a nevét, illetve a Nemzeti Színház is ott van, „ahol lennie kell”. A Fidesz számára oly fontos szimbólumok megmaradását tehát a polgári körök javára írja Orbán. Felmerül a kérdés, hogy miért is teszi ezt? Hiszen a polgári körök egyik esetben sem voltak sem döntéshozó, sem nyomásgyakorló pozícióban.

Feltehetően az összetartozás-érzés hangsúlyozása miatt tett így a pártelnök. Amely nagyon is fontos, hiszen emocionálisan fogja össze ezeket az embereket. A „közös érzés” tudatosítása pedig elvezethet ahhoz a ragaszkodáshoz, amely a fegyelmezett szavazás biztosítéka.

A polgári körök tagjai tehát érzik (éreztetik velük), hogy fontosak. Nem egyszerűen pártkatonák, hanem olyan tevékeny, az ország sorsát alakító egyének, akik „felépíthetik” Magyarországot.

Ez utóbbi gondolatnak némileg ellentmond az, hogy a polgári köröket voltaképpen „felülről szervezték”. A létrehozásuk nem állampolgári szükségszerűség, nem a civilek önszerveződése, hanem a Fidesz érdekei szerint történt.

Érdekes, hogy az eredményeket, amit Orbán Viktor felsorolt és a polgári körök javára írt, mind-mind „Fidesz-színekben” érték el, nem pedig valódi, civil mozgalomként. Emellett érdemes azt is feleleveníteni, hogy a polgári körök fennállása alatt vajon hány kezdeményezés származott a tagságtól és hány kezdeményezés származott a Fidesz-vezérkartól, s személyesen Orbántól?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

juvenalis
2009. augusztus 31. 12:38
Elképesztő, hogy hogyan tudja O.V. manipulálni az embereket. És mindig vannak akik felülnek neki!
aser
2009. augusztus 30. 20:47
A korona helye a Nemzeti Muzeumban lenne.Mivel KÖZTÁRSASÁG vagyunk,nem Királyság!Talán nincs pénz az átszállitására?A Nemzeti Szinház a városszélén, nem képes betölteni kulturális feladatát.Ha majd lesz egy olyan kormány,aki ezt felismeri,visszatelepitik a GÖDÖR fölé!Ki akarta bezárni a Terror házát?-Senki!-Ennyit a született miniszterelnök és vezér igazmondásáról.
nedudgi
2009. augusztus 30. 19:37
Ezt a felforgató alakulatot, melyik még csak obstruált és soha nem segített, még az önkritikáig se jutott el! De jussanak csak el legalább a felismerésig ellenzéki státusban! Amit talán egy újabb parlamenti választási vereségüktől - szalonképessé tisztulásukkal - következményként el is lehet várni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását