2024. május 2. - Zsigmond

Nemzetközi támogatás a melegfelvonulásnak

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról és szolidaritásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 budapesti külképviselet.
2009. augusztus 28. péntek 19:08 - HírExtra
Vasárnaptól rendezik meg tizennegyedik alkalommal a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A fővárosi melegfelvonulást szeptember 5-én tartják.

A budapesti amerikai, ausztrál, cseh, brit, dél-afrikai, francia, holland, kanadai, német, norvég, spanyol, svéd és szlovén nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége hozta nyilvánosságra pénteken.

Úgy fogalmaznak: "Támogatjuk ezeknek a közösségeknek a jogát arra, hogy ezzel a hagyományos alkalommal élve békésen, törvényesen felvonuljanak, így kifejezve óhajukat, hogy véget vessenek az őket érintő ügyeket övező csendnek".

Az emberi jogok - köztük az igazságosság, az egyenlőség, az emberiesség, a szólásszabadság tiszteletben tartása és a jogrend - olyan alapok, amelyekre a demokratikus államok berendezkedése épül. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata rögzíti azt az alapvetést, hogy minden egyént ugyanazok a jogok és szabadság illet meg. A kormányokat az alapvető emberi értékek tisztelete kötelezi arra, hogy megvédjék valamennyi állampolgárukat az erőszaktól és biztosítsák minden embernek az egyenlő lehetőségeket - mutat rá közös nyilatkozatában a 13 nagykövetség.

Mint írják, napjainkban sok embernek kell rendszeres és nyilvánvaló diszkriminációval szembesülnie szexuális irányultsága és nemi azonossága alapján. Kormányaink arra törekednek, - emelik ki a nyilatkozat megfogalmazói -, hogy felvegyék a harcot az effajta diszkriminációval, támogatva mindenki ember jogának az érvényesülését, tekintet nélkül szexuális orientációjára vagy nemi identitására. "Valamennyi kormányt arra ösztönzünk, hogy biztosítsák, sem a szexuális irányultság, sem a nemi identitás ne képezhesse büntetőjogi elmarasztalás alapját" - olvasható a dokumentumban.

Hangsúlyozzák, kormányaik politikája e tekintetben összhangban van az ENSZ-közgyűlés 2008. december 18-án elfogadott, az emberi jogokról, a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló közös nyilatkozatával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását