2024. május 4. - Mónika, Flórián

A rendőrség és a melegfelvonulás

A magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (lmbt) szövetség szerint nem megengedhető, hogy egy párt a szólás és a gyülekezés jogának korlátozására szólítsa fel a rendőrséget.
2009. augusztus 28. péntek 18:37 - HírExtra
Az ügyvivőt és Takács Judit szociológust azért kereste meg az MTI, mert Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő és több civil szervezet a szeptember 5-ére tervezett fővárosi melegfelvonulás betiltását kérte a budapesti rendőrfőkapitánytól. Steigler Sándor szerint, "ha Ékes Ilona valóban tenni szeretne valamit az emberek jogaiért, akkor jelenjen meg a felvonuláson s ott nyilvánítsa ki véleményét."

Mint hozzátette: ahogy egyetlen uniós országban, úgy Magyarországon sem tilthatják be a melegfelvonulást.

Az ügyvivő szerint Ékes Ilona tudatlanságáról tett tanúbizonyságot, amikor azt nyilatkozta, hogy a homoszexualitás mentális betegség. Több szervezet - köztük az Egészségügyi Világszervezet - is kinyilvánította, hogy a homoszexualitás nem betegség, és ezt 2007-ben az Egészségügyi Minisztérium is megerősítette. Az előző hónapban például az Amerikai Pszichológiai Társaság határolódott el az úgynevezett konverziós terápiáktól, amelyek során a meleg páciens szexuális beállítottságát próbálják megváltoztatni.
A terápiáknak nem a meleg irányultság megváltoztatására, hanem az önelfogadás erősítésére kellene irányulniuk - jelentette ki Steigler Sándor.

Takács Judit szociológus az MTI-nek elmondta, hogy Ékes Ilona nyilatkozata tipikus példája annak, amikor a politika a saját érdekei miatt megpróbál démonizálni egy társadalmi kisebbséget, majd, ahhoz, hogy érveit alátámassza, "medikalizálja a problémát".

Jellemző, hogy nem társadalomtudományi példákkal próbálja a homoszexualitás károsságát érzékeltetni, hanem pszichológiai példákkal él - mondta.

"Nem a homoszexualitás a társadalmi probléma, hanem annak az el nem fogadása" - fűzte hozzá.

Takács Judit elmondta, hogy kutatásai során azt tapasztalata: a szexuális beállítottságot valóban el lehet nyomni, vagyis képesek a melegek látszólag heteroszexuálisként élni, de megváltoztatni az irányultságot nem lehet.

Ékes Ilona, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának fideszes tagja a budapesti rendőrfőkapitányhoz, Tóth Gáborhoz intézett levelében azt írta: a melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen az emberekben, és veszélyezteti a kiskorúak fejlődését.

Arra a kérdésre, hogy a homoszexualitást betegségnek gondolja-e, Ékes Ilona azt mondta: mentális sérülésnek tartja. Szerinte az eddigi kutatások nem találtak bizonyító összefüggést a genetikai, biológiai okokra, arra, hogy a homoszexualitás az egyes emberekkel született hajlam lenne.

Havasi Bertalan, az ellenzéki párt sajtófőnöke az MTI kérdésére azt közölte, hogy Ékes Ilona magánemberként tartott egy saját maga által szervezett sajtótájékoztatót a melegfelvonulásról, amelyen a magánvéleményét mondta el, ezért a Fidesz ehhez semmit nem kíván hozzáfűzni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

makait
2009. augusztus 28. 22:34
Nem a másságt kell tisztelni, hanaem az azonosságot.
Nekem semmi bajom a buzikkal, de ők is tartsák tiszteletben azt hogy mi nem vagyunk kiváncsiak rájuk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását