2024. május 11. - Ferenc

Zöld lámpa a dalai lámának

A tajvani kormány jóváhagyta, hogy a dalai láma a jövő héten a szigetre látogasson - jelentette be csütörtökön Ma Jing-zsou a szigetország elnöke.
2009. augusztus 27. csütörtök 08:53 - HírExtra
A tibeti vallási és szellemi vezetőt az ellenzéki Demokratikus Haladó Párt hívta meg, hogy a vallási vezető kifejezhesse együttérzését a Morakot tájfun halálos áldozatai hozzátartozóinak. A legfrissebb adatok szerint a természeti csapásnak 461 halálos és 192 eltűnt áldozata van. A meghívás engedélyezése várhatón Kína erélyes tiltakozását váltja ki. A dalai láma az elmúlt 12 évben háromszor járt Tajvanon, és mindegyik vizitje felbőszítette Pekinget. A hivatalos Kína szemében a száműzetésben élő dalai láma a tibeti szakadár erők irányítója.

Ma Jing-zsou korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a dalai láma újabb látogatása a szigeten Kína felháborodásához vezethet, és ezért a mostani időszak - amikor Tajpej és Peking viszonya javulófélben van - nem alkalmas arra, hogy Tajvanon fogadják a buddhista vallási vezetőt. Az elnök bejelentését a dalai láma fogadásának az engedélyezéséről Tajvanon ezért sokan meglepetésnek tartják.

A tajvani hivatalos hírügynökség korábban jelentette, hogy a dalai látogatása hétfőn kezdődne a sziget déli részén elterülő Kaohsziung megyében. Ebben a megyében végezte a legnagyobb pusztítást augusztus elején a Tajvanon is átvonuló Morakot tájfun.

Tajvan 1949-ben szakadt el a Kínai Népköztársaságtól, de Peking azóta is az ország egyik tartományának tekinti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását