2024. május 4. - Mónika, Flórián

Térfigyelőkkel a romák védelmében

Tarnabodon egyöntetű volt az a vélemény, hogy nem a korábban őrizetbe vett helybéli gyanúsítottak követték el tavaly a fegyveres támadást a faluban.
2009. augusztus 26. szerda 14:56 - HírExtra
Tavaly szeptember 29-én fegyveres és Molotov-koktélos támadás történt a Heves megyei Tarnabodon. A rendőrök több emberen elkövetett emberölés kísérletének gyanúja miatt másnap három helyi férfit helyeztek előzetes letartóztatásba. Múlt pénteken négy Hajdú-Bihar megyei férfit fogtak el a rendőrök a romák elleni támadássorozat kapcsán, azt követően kiderült: nem a korábbi gyanúsítottak követték el a tarnabodi bűncselekményt.

A falu polgármestere az MTI tudósítójának azt mondta: nem egyszerű egy nagy teljesítményű vadászpuska megszerzése és csak a kilőtt lőszerek értéke több 10 ezer forint. Ha ezeknek a helyi fiúknak van pár 10 ezer forintjuk, biztos, hogy inkább diszkóba mennek és nem lőszert vesznek belőle - jegyezte meg. Közlése szerint a korábbi gyanúsítás ellen szólt az is, hogy a támadáshoz magabiztos fegyverkezelés kellett és a tettesek autóval menekültek el, mivel a három tarnabodi fiú Tarnazsadányból vagy a környező falvak diszkóiból is gyalog járt haza.

Pető Zoltán nem érzi úgy, hogy megnyugodnának a kedélyek a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjainak elfogásával, épp ezért kamerarendszer telepítését tervezi a faluban, erre már költségvetés is készült. A rendszer meglétére táblával figyelmeztetnek majd a község határában.

Magyar Elemér, az ártatlanul fogva tartottak ügyvédje elmondta, hogy nem volt jelen a szabadon engedésnél, de telefonon tartott kapcsolatot ügyfeleivel és azok hozzátartozóival. Annál is inkább - tette hozzá -, mert problémák voltak a kiengedésnél; nem értesítették a hozzátartozókat arról, hogy mikor, hol engedik el a két 22 éves férfit.

Az ügyvéd közölte: a fiatalkorú Németh Renátó édesapjának szóltak egyedül, a többiek csak gondolták, hogy akkor talán az ő gyerekeik is jönnek. Szabó Adorján szülei hétfőn órákig vártak, majd kiderült, hogy a fiúnak egy ki nem fizetett szabálysértésért még le kellene ülnie 10 napot. Így őt csak kedden engedték ki, miután a szülők kifizették a pénzt.
A 22 éves Pusoma János, a vele egyidős Szabó Adorján és a 17 éves Németh Renátó 11 hónapot töltött előzetes letartóztatásban Egerben és a fővárosban.

A három férfit először tanúként vitték be, hogy miért lettek gyanúsítottak, azt az idősebb Pusoma János és felesége szerint "csak a rendőrök tudják". Mondják, hogy egy fültanúra hivatkozva vitték el őket, de arról nem akarnak beszélni, tudják-e, ki volt ez a tanú. Pusoma János egyébként korábban lopás miatt volt büntetve, a vonaton ellopott pénzt és a telefont visszaadta.

Pusomáék háza a cigánysoron van, kicsi, rossz állapotú, szegénységről árulkodó. Lakói az MTI-nek elmondták, hogy a szeptember 29-i támadás másnapján otthonról vitték el a fiukat. Beszámolójuk szerint a férfit 11 órakor kommandósok rugdosták ki az ágyból, leszaggatták a függönyt, fiukat félmeztelenül, mezítláb vitték el, még a papucsát sem engedték felvenni.

A szülők egy percig sem hitték el, hogy a gyerekük bűnös, a faluban pedig, mint mondják, vegyes volt a fogadtatás. A helyi kocsmáros, aki bízott abban, hogy nem a fiúk támadtak a házra, kitette a kocsma falára az összes, a letartóztatásról szóló újságcikket. Hazaérkezése után a fiú a szülei házában aludt, sorra érkeztek hozzá a látogatók, pedig a szülők közölték, hogy nem ébresztik fel senki miatt.

A férfi családos, két gyereke van, felesége viszont elhagyta a 11 hónap alatt. Munkahelye nincs, elfogása napján jelentkezett volna munkára Csömörön.

Magyar Elemér ügyvéd az MTI-nek azt mondta: a nyomozást megszüntető határozat ismeretében kártalanítási pert indítanak a magyar állam ellen a három férfi fogva tartása miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását