2024. június 16. - Jusztin

Kihallgatták Vonát - összefoglaló

Egyesülési joggal visszaélés gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a Jobbik és a magyar gárda alapító elnökét hétfőn a Teve utcai rendőrpalotában.
2009. augusztus 24. hétfő 21:03 - HírExtra
Vona Gábor a kihallgatását követően tartott sajtótájékoztatóján a rendőrpalota mellett kijelentette: panaszt tett a gyanúsítás ellen, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen "az augusztus 22-i jogszerűtlen rendőri intézkedések, és az ott elkövetett hivatali visszaélések kapcsán".

Szentendrén, a Skanzen közelében egy kerítéssel körbezárt magánterületen a Jobbik "családi napjának" keretében a Magyar Gárda egyenruháját viselő mintegy félezer ember tett esküt, majd a fogadalomtételt követően, a rendőrök behatoltak a területre, és egyenként igazoltatták az embereket. Összesen 176 ember ellen tettek feljelentést "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt".

A rendőrség hétfői közlése szerint figyelemmel arra, hogy a rendezvény helyszínén a helyszínbiztosítás parancsnoka által feltett kérdésre V. Gábor azt az egyértelmű választ adta, hogy személy szerint ő a szervezője és rendezője a folyamatban lévő rendezvénynek, ezért megalapozottan gyanúsítható az egyesülési joggal visszaélés vétségének elkövetésével. Ezért sor került a büntetőeljárás megindítására, ennek keretében a gyanúsítotti kihallgatására.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a hétfői kihallgatás után újságíróknak azt mondta: Vona Gábor az új mozgalom szervezésében, vezetésében nem vesz részt, annak csupán tiszteletbeli tagja.

Lövétei István alkotmányjogász szerint bármilyen név alatt is folytatja tovább tevékenységét a magyar gárda, az jogellenes. A szakember az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a Fővárosi Ítélőtábla július 2-án nemcsak a magyar gárda egyesületet oszlatta fel jogerősen, de az annak keretében végzett tevékenységet, amelyet a magyar gárda mozgalom is folytatott, jogellenesnek minősítette. Ezért abban az esetben, ha ugyanazt a tevékenységet folytatják, amelyet a bíróság már egyszer jogellenesnek minősített egy szervezetettel összefüggésben, akkor lényegtelen, hogy a szervezet újraalakulásáról, jogfolytonosságáról vagy éppen arról beszélnek, hogy egy más, új szervezetről van szó.

A bírósági döntés egyértelművé tette, hogy a gárdatagok tevékenysége, például az alakzatban történő egyenruhás demonstráció összhatásában jogellenes, a hatóságoknak pedig ennek megfelelően kell fellépniük - hívta fel a figyelmet Lövétei István.

Miközben a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban gyanúsítottként hallgatták ki Vona Gábort, az épület előtt gárdista egyenruhát viselő emberek sorakoztak fel alakzatba. a rendőrség egyenkénti igazoltatás után 16 ember ellen tett feljelentést "feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértésének elkövetése miatt".

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint a szentendrei rendezvényen, és a Teve utcai épület előtt felvonult gárdisták ellen az idén július 17-étől hatályos, az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint léptek fel, ugyanis a törvény szabálysértésként rendeli büntetni a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt, és a jogalkotó százezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását helyezte kilátásba.

A jogalkotó a feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében résztvevő személyt súlyosabban szankcionálja: a büntetőtörvénykönyv értelmében "aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő".

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án hozott jogerős döntése - amely feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet - kimondja: az ítélet az egyesület felszámolásával a magyar gárda mozgalomra is kiterjed, mivel az az egyesület szerves része.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én tartott budapesti Szabadság téri nagygyűlésén közfelkiáltással újjáalakult a magyar gárda mozgalom. A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását