2024. május 18. - Erik, Alexandra

Most aztán szembenézhetnek önmagukkal...

Naszódi Zsuzsa festőművésznek a magyar kulturális élet ismert alakjairól készült portréi láthatók szeptember 1-től a budapesti Symbol Art Galériában, a Zsidó Nyári Fesztivál keretében.
2009. augusztus 23. vasárnap 15:30 - HírExtra
Naszódi Zsuzsa arról beszélt az MTI-nek, hogy számára a legizgalmasabb téma az ember, a személyiség maga, s ebből adódóan 12 éve főleg portrékat fest. Olyan hírességeket sikerült megnyernie, mint Karinthy Márton színházrendező, író, Dés László zenész, Popper Péter pszichológus, Radnóti Sándor irodalomtörténész, esztéta. A róluk és még 10 vezető magyar értelmiségiről készült portréját láthatják az érdeklődők szeptember 8-ig.

Olajfestékkel dolgozik vászonra, nagy alakú, 100x160 centiméteres arc, egész- vagy félalakos portrékat készít. Modelljeinek egy kép elkészüléséhez 16 órát kell ülniük, általában nyolc alkalommal jönnek és 2-3 órát töltenek a műteremben - magyarázta.
"Amikor az ecsetem elé kerülnek a +páciensek+, különböző lelkiállapotban vannak, de végül is nagy élmény, izgalmas kaland ez a fajta találkozás, és számomra meg nem unható" - hangsúlyozta a művész.

A portréfestészet intenzív figyelmet követel a festőtől, a modelltől pedig őszinteséget, így együtt izgul a modell és az alkotó a "végeredményért" - mondta.

Naszódi Zsuzsa tavaly áprilisi Portré és modell című kiállításáról Radnóti Sándor azt írta az Élet és Irodalom című hetilapban, hogy "saját portrénkkal találkozni sorsesemény... Szembenézünk magunkkal."

A portréfestészet a XVI. században lett önálló festészeti műfaj, virágkora a XVIII. századra tehető. "A portréfestészet nem csak abból áll, hogy valaki valakit lefest vagy megfest ... a portréfestészet mögött hierarchia áll, a kultúrának, a szellemi életnek egy rétegezettsége" - írta a műfajról Esterházy Péter író.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását