2024. június 16. - Jusztin

Németh Miklós bízott benne, hogy elismerik amit tett

Húsz évig tűrtem, hallgattam, mert tudtam, hogy előbb-utóbb eljön az igazság pillanata, amikor a mozaikkockák mind a helyükre kerülnek, és méltó módon elismerik az érintettek rendszerváltozásban betöltött szerepét.
2009. augusztus 20. csütörtök 16:20 - HírExtra
Úgy fogalmazott: amikor ekkora kitüntetést kap az ember, akkor két dologra gondol, kerek-e a születésnapja, de már azon túl van, vagy van-e kerek évfordulója a rendszerváltozás valamelyik eseményének.

Jól esett hallgatni az államfő szavait - tette hozzá.Németh Miklós szerint ebben a kitüntetésben rajta kívül benne vannak azok az emberek is, akik óriási kockázatokat vállalva éjt nappallá téve dolgoztak azon, hogy "a csónakot az egyik partról békésen, vér nélkül", de átvigyék a másik partra.

Véleménye szerint ezt részben az tette lehetővé, hogy maguk mögött érezték a civil társadalom, az egyházak és az akkor formálódó ellenzék pártok támogatását is.
Kitért arra: a páneurópai piknik évfordulóján rendezett ünnepségen felemelő volt látni, hogy - ennyi gyötrelem, csalódás, és félelem mellett - Magyarország talán végre talált egy olyan pontot, amelyre büszke lehet.

A világ ránk figyelt. 1956 után másodszor fordult elő a 20. században, hogy jó érzés volt magyarnak lenni - mondta a húsz évvel ezelőtti eseményről a politikus.

Kérdésre válaszolva elmesélt egy történetet, amely szerint Helmut Kohl volt német kancellár könnyezni kezdett, amikor közölte vele, hogy megnyitják a határt. Szavai szerint a német politikus akkor azt mondta: mi németek Magyarországnak, a magyar embereknek sosem feledjük el, amit értünk tettek.

A volt kormányfő a másik kitüntetett, Tölgyessy Péter rendszerváltozásról megfogalmazott gondolatai kapcsán azt mondta: szerinte az emberek 1989-ben szerették a rendszerváltást. A rendszerváltás az a hívó szó volt, ami mindenkinek megdobogtatta a szívét, mert akkor már mindenki vágyott a "szabad levegőre" - vélekedett.

Felidézte: százötven-kétszáz ezer ember üdvözölte üdvrivalgással a köztársaság kikiáltását. Én akkor is mondtam, hogy vigyázat, ne kergessen senki illúziót, mert az átalakulás egy gyötrelmes, több évtizedig tartó, esetleg egy-két generációt felemésztő folyamat lesz. Nem lehet szilárd alapokon álló demokráciát kiépíteni egyik napról a másikra - hangsúlyozta.

Németh Miklós úgy látja, ma többen vannak azok, akik a rendszerváltozás veszteseinek érezik magukat, de ez a tendencia megváltozhat. Fokozatosan át fog fordulni, de nem holnap vagy holnapután. Jöjjön itt akármilyen kormány vagy koalíció, igen kemény kihívásokkal kell még szembenéznie - mondta a politikus.

A volt miniszterelnök együttműködést szorgalmazott a pártok között. Álláspontja szerint a legfontosabb öt-hét terület főbb intézkedéseiről és irányvonaláról egyeztetniük kellene a politikai erőknek, és megállapodni abban, nyolc-tíz évig nem változtatnak azon, amit közösen elhatároznak.

Hozzátette: nem látja optimistán a helyzetet, hogy erre képesek lennének a politikai pártok, de bízik abban, ha sokan és sokszor mondják ezt, akkor annak lesz eredménye.
Néha fel kell tudnunk nőni bizonyos normákhoz - fogalmazott Németh Miklós, aki arra a kérdésre, a jövőben tervezi-e, hogy még aktív politikai szerepet vállal, úgy válaszolt: most nem foglalkozik ezzel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Nagy Dénes
2009. augusztus 20. 16:51
Bár a kitüntetésekkel és kitüntetettekkel - nem megalapozatlan fenntartásaim vannak - örömömre szolgál,hogy Önt is kitüntették. Elsők között a helye a nagy magyar rendszerváltás politikusai sorában.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását