2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Anne Rice a vámpíroktól Jézus felé fordult

Beköszöntött a halloween és Anne Rice, a gótikus horror amerikai nagyasszonya újabb könyvvel - ezúttal egy memoárkötettel - rukkolt elő, amely felkerült a bestsellerlistákra.
2008. november 1. szombat 18:09 - Hírextra
Megszokott dologként hatna, ha még a kilencvenes éveket írnánk, és a visszaemlékezés nem egy négykötetesre tervezett Jézus-életrajz egyik állomása lenne.

A közelmúltban megjelent "Called Out of Darkness: A Spiritual Confession" (A sötétségből előszólítva: gyónás) írója ugyanis az utóbbi években visszatért gyermekkora római katolikus gyökereihez, és a keresztény irodalom felé fordult.

A 67 esztendős szerző nem tagadta meg azt a két évtizedet, amit vámpírok, boszorkányok és démonok társaságában töltött az Interjú a vámpírral című 1976-ban megjelent regénye világsikere után. A világ legolvasottabb szerzőinek egyikeként, 75 millió eladott kötettel a háta mögött különös is lenne ez a pálfordulás. Ehelyett életútja egyik állomásaként tekint a gótikus horror bűvöletében elmúlt időkre.

A vámpírirodalomban való elmélyedése arra szolgált, hogy olyan képességekkel szerelkezzen fel, amelyeket immár Isten szolgálatába állíthat - mondta el új otthonából, a kaliforniai Rancho Mirage-ból adott telefoninterjújában. "Remélem, így megválthatom magam. Remélem, az Úr értékeli a könyveket, amiket most írok" - fogalmazott Rice.

A 245 oldalas memoárban az írónő úgy vall korábbi önmagáról, mint aki az ateizmus sivatagában indult lélekfelfedező útra. "Hiszem, hogy azok a sötét könyvek a maguk módján mind a vallásról szóltak. Egy elvesztett hit feletti gyászról beszéltek" - magyarázta.

Rice hat évvel ezelőtt szakított az ateizmussal, közel négy évtizeddel azután, hogy az egzisztencialista gondolkodókkal megismerkedve hátat fordított római katolikus hitének. Kamaszként még "szentnek készült", ám a hatvanas évek elejére úgy érezte, hogy az egyház túl korlátozó, túlságosan maradi.

Miközben a Vámpírkrónikák és A Myfair-boszorkányok élete című regényciklusaival szárnyára kapta a hírnév, személyes életét súlyos tragédiák rázták meg. Húszévesen férjhez ment Stan Rice költőhöz, s első gyermekük, egy kislány ötévesen elhunyt leukémiában. 2002-ben férjét is eltemette, akinek agydaganata volt, nála pedig súlyos cukorbetegséget diagnosztizáltak.
Mint irodalmi gyónásában írja, a hithez való megtérését egy sor megvilágosodás előzte meg, amelyek többek között az európai székesegyházak látogatása, izraeli és brazil útja során következtek be.

"Vámpírokat teremtettem, akikben felnőtt nők hittek. Mármost, ha ezt meg tudtam csinálni, akkor azt is meg tudom tenni, hogy olyanok is higgyenek urunkban, Jézus Krisztusban, akik sohasem hittek benne" - foglalata össze elhivatottságát.

Rice spirituális életrajza azonban kritikusait nem győzte meg maradéktalanul. A The New York Times ítésze szerint a könyv "halálosan unalmas", és a "vízbefojtásos kínzás (waterboarding) irodalmi megfelelője".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását