2024. május 14. - Bonifác

Augusztus 20. titkai

Augusztus 20-i ünnepségről a legtöbb embernek a tűzijáték, az Air race, az utóbbi években pedig az „ország tortája” jut az eszébe. Jobb esetben néhányan emlékeznek még az iskolai tanulmányaik alapján az államlapításra, Szent Istvánra, vagy az alkotmányra az ünnep kapcsán. Mit is ünnepelünk valójában?
2009. augusztus 20. csütörtök 07:45 - Zelenij Linda
Az emberek többségében valószínűleg azért él képzavar augusztus 20-val kapcsolatban, mert a múlt évezred összes politikai rendszere a maga képére formálta az ünnepet. Ennek megfelelően rengeteg elnevezése volt, ami mind az elmúlt ötven egynéhány év termése. A második világháború előttig Szent István- nap volt az általános megnevezése. Ez annak tudható be, hogy az ünnep a Szent Jobb körmenetből nőtte ki magát, ami először 1818-ban került megrendezésre, pedig István király kultusza már a középkor óta létezett. A szabadságharc után, a Bach-korszak során betiltották a megemlékezéseket, így a szokások csak 1860-ban éledhettek újjá.

Érdekességek
1222: Aranybulla rögzíti a szent király ünnepének megtartását
1541: török támadás után tisztázatlan körülmények között eltűnik a Szent Jobb Székesfehérvárról
1771: Raguzából Mária Terézia közbenjárásával Budára kerül a Szent Jobb
1771: Mária Terézia elrendeli Szent István ünnepének megtartását augusztus 20-án, valamint rendelkezik arról, hogy az ereklyét évente hat alkalommal lehet közszemlére helyezni
1818: első Szent Jobb körmenet a budai várban
1891 munkaszüneti napnak nyilvánítják Szent István ünnepét
1927: első tűzijáték a Gellérthegyről
1942. aug. 20.: Horthy István, a kormányzó fiának repülőszerencsétlensége
1946. aug. 20.: átadják az újjáépített Szabadság hidat
1953. aug. 20.: átadják a Népstadiont
1967. aug. 20.: első debreceni virágkarnevál
1986: első mesterségek ünnepe a budai várban
A Horthy-rendszerben az ünnep egy nap helyett hét nap lett, így az elnevezés Szent István hétre módosult. A korábbi szokások közül megmaradt a Szent Jobb körmenet, a lóverseny, amelynek tétje a Szent István-díj, valamint az ünnepi mulatság. Ebben az időszakban került be a programok közé a tisztavatás, az ünnepélyes őrségváltás, a néphagyományok ápolása és a tűzijáték, ami a mai napig létezik. Ellenben a múlt homályába veszett a sokgyermekes anyák kitüntetése, Gyöngyösbokréta műsora valamint az ünnep kiterjesztése egy teljes hétre. Lényegében augusztus 20. ekkor lett a magyarság egyetemes ünnepe.

A Rákosi korszak idején az ünnep jelentősen módosult. Először is az elnevezésből kikopott a szent jelző, mivel a diktatúra el akart határolódni az egyháztól. Emiatt a körmenetet is betiltották 40 évre. Viszont megmaradt a tisztavatás, a tűzijáték és a sok mulatság. Az ünnep neve ezalatt az idő alatt ismét változott. Először is megjelent a központilag meghatározott új-kenyér szóhasználat, majd az 1949-es alkotmány életbe lépése után értelemszerűen az alkotmány ünnepe név dominált. Innentől fogva az ünnepi programok lerövidültek és a tűzijátékot is tábortűzre degradálták a Gellért hegy tetején. Ám, hogy jót is említsünk, e korszak újítása a kitüntetések adományozása, ami a mai napig megmaradt.

A Kádár- rendszerben ismét komoly változások történtek. Mivel az akkori vezetés Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormányként definiálta önmagát, így ez a ünnep az évenkénti munkás-paraszt találkozó napja lett. Legfontosabb momentuma általában az avatás volt: lakótelepet, játszóteret, gyárat stb. A szórakoztató vonal továbbra is megmaradt, sőt feléledt ismét a tűzijáték, illetve egyre jelentősebb lett a vízi és légi parádé. Továbbra is megmaradt a tisztavatás, a zászlófelvonás és a népi hagyományok ápolása. A körmenet viszont továbbra is szigorúan tilos volt.

A rendszerváltás után, összeült a Parlament, hogy kijelölje a hivatalos állami ünnepet. Három „versenyző” közül válogattak (március 15., október 23., és augusztus 20.) és mivel a történelem ismétli önmagát így a választás ismét 20.-ra esett.
A politikai erők ugyan más és más helyszínen tartják megemlékezéseiket, a három ünnep közül mégis ez az amelyik a legkevésbé osztja meg a lakosságot.
Az ünnep forgatókönyve jelenleg leginkább a Kádár-korszakéhoz hasonlít a legjobban. A hivatalos programok a zászlófelvonással és a tisztavatással kezdődnek. A különbség annyi, hogy a tisztek most már nem ökölbe szorított kézzel mondják az esküt, hanem két ujjukat feltartva. Nem hiányozhat a légi parádé, valamint a 80-as évek óta a várban megrendezett mesterségek ünnepe sem. 1989 óta ismét feltámasztott körmenet pedig a Bazilikánál kapott helyet. 2000-ben ortodox szentté avatták István királyt, valamint az ezredfordulón ismét megpróbálták átnevezni az ünnepet, mégpedig a Szent Korona ünnepére, ám ez nem maradt meg a köztudatban. 2007 óta pedig kihirdetik az aktuális év Ország Tortáját, méghozzá az Ország Születésnapjának alkalmából. Az első győztes sütemény a madártej lett, tavaly a szatmári szilva torta nyert, idén pedig pándi meggytorát ehetünk magyarság ünnepe alkalmából.



Ám egyértelműen az ünnepfénypontjává és fő védjegyévé a hang- és fény effektekkel megspékelt tűzijáték vált.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását