2024. április 29. - Péter

Űrrakétakilövés elhalasztva

Dél-Korea az utolsó pillanatban elhalasztotta szerdán első űrrakétája indítását, a késlekedésre egyelőre nem adtak magyarázatot.
2009. augusztus 19. szerda 12:57 - HírExtra
Az indítást a tervezett időpont előtt nyolc perccel állították le, és a helyi média szerint az üzemanyagot elkezdték eltávolítani az első gyorsító fokozatból, ami azt jelenti, hogy az indításra még legalább több napot várni kell. A rakétaindítás valószínűleg dühödt reakciót fog kiváltani Észak-Koreából, amelyet az ENSZ büntetőintézkedésekkel sújt. A világszervezet a legutóbb azért büntette meg Phenjant, mert áprilisban elindított egy nagy hatótávolságú rakétát.

A sztálinista rezsim saját állítása szerint műholdat juttatott a világűrbe, általános gyanú szerint azonban a rakétaindítást tesztelte. Észak-Korea a minap bejelentette, hogy szigorúan figyeli a dél-koreai rakétaindítást.

Szöul egy hazai gyártású, tudományos műholdat akar felbocsátani Naro-1 típusú, 33 méter hosszú, kétfokozatú rakétájával, amelyet 400 millió dolláros költségen épített meg. Az első gyorsító fokozat orosz gyártmány.

Dél-Korea 2018-ra saját rakétát akar építeni, 2025-re pedig egy Hold-szondát feljuttatni. Ezenkívül műholdak pályára állításában akar kereskedelmi szolgáltatást nyújtani. Ezeken a területeken azonban messze lemaradt Japán, Kína, India, illetve bizonyos vonatkozásban Észak-Korea mögött.

A rakétaindítás előtt Szöul óva intett mindenkit a túlzó várakozásoktól, mondván, hogy általában 30 százalékos esély van sikeres indításra azokban az esetekben, amikor valamely ország először indít műholdhordozó rakétát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását