2024. június 16. - Jusztin

Perek az elnökválasztással kapcsolatban

Újabb perrel folytatódott Iránban az elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárás: vasárnap 25, más források szerint 28 ember állt a teheráni forradalmi bíróság elé.
2009. augusztus 16. vasárnap 16:25 - HírExtra
A tárgyalás kezdetén az ügyész vádbeszédében azt állította, hogy a tiltakozók már előre megszervezték a választásokat követő rendbontást. A hatóságok videofelvételeket mutattak be arról, hogy a tiltakozók köztulajdont, autókat és mecseteket támadtak meg. A Farsz félhivatalos hírügynökség arról is beszámolt, hogy az egyik vádlott az iráni zsidó közösség tagja. Az augusztus elsején kezdődött bírósági eljárássorozatban ez a harmadik per. Az előző kettőben több mint száz embert ültettek a vádlottak padjára.

Iránban az elnökválasztás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, így megkezdheti második elnöki mandátumát. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét.

A voksolás eredményének ismertetését követően kezdődött tiltakozási hullám a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta.

Hivatalos adatok szerint a tüntetésekben harminc személy életét vesztette, az ellenzék szerint viszont hatvankilenc. A hatóságok mintegy négyezer embert állítottak elő. Sokat közülük ugyan már szabadon engedtek, de háromszázan még mindig letartóztatásban vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását