2021. április 15. - Anasztázia, Tas

"A magyar nem idegen nyelv Szlovákiában"

Kisebbségellenesnek minősítette a szlovákiai nyelvtörvényt az Európai Nemzetiségek Föderalista Uniója (FUEV) a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap szombati beszámolója szerint.
2009. augusztus 15. szombat 18:37 - HírExtra
"Egy európai ország törvényei közé nem tartozhat olyan jogszabály, amely büntetni rendeli egy nyelv használatát" - mondta Hans Heinrich Hansen, a FUEV elnöke a konzervatív német lap szigligeti keltezésű jelentése szerint.

"A magyar nem idegen nyelv Szlovákiában, hanem több mint 500 ezer állampolgár anyanyelve. A szlovák nemzetállamnak védenie és támogatnia kell polgárai anyanyelvét, a magyar ajkúakét is" - mondta Hansen. Hozzátette: nemcsak a magyarokat sújtja "ez az esztelen törvény", hanem például a cigány és a német kisebbséget is.

Hansen szerint az új jogszabály "riasztó jelzés egész Európa számára", s arra utal, hogy erősödik az eddig elért kisebbségvédelmi normáktól való eltérés trendje. Ez a több országban is megfigyelhető tendencia "végzetes a kisebbségek és a többségi lakosság közti egyensúly szempontjából" - mondta Hans Heinrich Hansen.

Az FAZ tudósításában megemlíti, hogy Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke az Európai Unió szellemével ellentétesnek nevezte a szlovákiai nyelvtörvényt, Peter Harry Carstensen, a németországi Schleswig-Holstein tartomány miniszterelnöke pedig azt szorgalmazza, hogy legyen külön kisebbségekért felelős biztos az Európai Bizottságban.

Az 1949-ben Franciaországban alakult FUEV független, nem kormányzati szervezet, európai országok kisebbségeinek és népcsoportjainak szervezeteit képviseli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását