2024. április 29. - Péter

Megint bekavar a Margit híd

Augusztus 21-e után több közlekedési változás is lesz Budapesten a Margit híd felújítása miatt.
2009. augusztus 14. péntek 15:35 - HírExtra
A Fővárosi Önkormányzat elsősorban azt kéri, aki teheti gépkocsi helyett a közösségi közlekedést válassza, vagy használjon alternatív útvonalakat - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az Önkormányzati Sajtószolgálat (ÖS; http://onkormanyzat.mti.hu) portálon keresztül.

A szakemberek mintegy negyven jelzőlámpás kereszteződésben hangolják át a lámpákat és több helyen tájékoztató táblákat helyeznek el. A közlemény szerint a távolabbi hidak (M0-ás autópálya hídjai, Petőfi híd, Lágymányosi híd) használatával lehet majd elkerülni a belvárosi dugókat, a felújítás alatt északi irányban az Árpád híd, déli irányban pedig kisebb részben a Lánchíd, nagyobb részben az Erzsébet híd segítségével kelhetnek át a közlekedők a Dunán.

A Nyugati térnél kisebb szegély- és jelzőlámpa-módosításokat kell végrehajtani, mivel akik a Margit híd környékén közlekednek, a pesti oldalon itt fordulhatnak az Árpád híd felé, a Váci úton. Ugyanilyen változásokra kell számítani Budán a Széna téren, a Batthyány téren és az Üstökös utcában.

A Margit körúton haladók a Bem József utcán, illetve a Török utca - Üstökös utca útvonalon juthatnak le a rakpartra, hogy az Árpád híd felé haladhassanak. Ehhez kétirányúsítják Török utcát, valamint egy új jelzőlámpás csomópont alakítanak ki a Frankel Leó utca és az Üstökös utca kereszteződésében.

Becslések szerint az Erzsébet híd és az Árpád híd a Margit híd forgalmának 30-40 százalékát veszi majd át, ezért a pesti hídfőnél kettőről három sávosra növelik a Váci utat, Budán pedig a Szentendrei út és a Pacsirtamező utca Árpád hídra vezető sávelosztása megcserélődik.

A Margit híd felújításával kapcsolatban a közleményben kitértek arra, hogy az átkelőt hosszában kettéválasztva két ütemben építik át, tehát az építési forgalmon kívül csak a villamosok és az azokat pótló és a menetrend szerint közlekedő BKV autóbuszok közlekedhetnek. A felújítás idején a fokozott balesetveszély miatt a szigeti szárnyhídnál lévő megálló nem üzemel. A gyalogos forgalom zavartalanul haladhat a déli járdán, a kerékpárosok pedig a KRESZ szabályai szerint tolhatják át biciklijüket.

Kifejtették, hogy a közlekedést a felújítás alatt háromszor módosítják a hídon, a két ütem elején egy-egy hétvégét vesz igénybe az ideiglenes vágányzóna és felsővezeték átkötése. Ekkor a hídon nem haladhatnak át villamosok, 2010-ben pedig a két hídfél összeillesztésekor két hétre teljesen lezárják a forgalom elől az átkelőt.

Megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a forgalmat az Árpád hídon a villamossínekre terelik, de erre azért nincs mód, mert a sínek úgy épültek ki, hogy gumikerekes járművek nem tudnak rajtuk közlekedni. A közlekedési szakemberek szerint a Szépvölgyi úton található HÉV átjárónál, a Fővárosi Vízművek területe előtti rész megnyitása balesetveszélyes lenne, és akadályozná a forgalmat. Ehelyett, az északi forgalom nehézségeit az Üstökös utca - Árpád fejedelem útjánál kialakítandó új kapcsolat hivatott megoldani.

A Margit híd felújításáról szóló szerződést hétfőn írta alá a Fővárosi Önkormányzat és a kivitelező Közgép-Strabag és az A-Híd Zrt. A munkálatok várhatóan 2011 márciusáig tartanak, de a forgalomnak 2010 augusztusában szeretnék visszaadni a hidat. A beruházás áfa nélkül 20,8 milliárd forintba kerül, amiből hatmilliárdot az EU biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását