2024. május 3. - Tímea, Irma

Jövőre 300 milliárddal kevesebb bevétel

A 2010. évi költségvetésben az ideihez képest jóval kisebb, legalább 300 milliárd forinttal kevesebb bevétellel számol a kormány, ennyit meg kell takarítani a 3,8 százalékos hiánycél megtartásához.
2009. augusztus 12. szerda 09:50 - HírExtra
A társadalombiztosítási alapok idei hiánya a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint szeptemberre 200 milliárd forint fölé megy, de az év végéig a már meghozott takarékossági intézkedések hatására 155 milliárd körül alakul. A tb-alapok 8 milliárd forintos 2009. évi hiányát még 2,6 százalékos költségvetési hiánycél mellett határozták meg. A miniszter elmondta: az idei 3,9 százalékos hiánycélhoz a módosított összeget, a 155 milliárd forintot tartani kell.

A kórházak helyzetéről újságírói kérdésekre Oszkó azt mondta, hogy azok az idei év első felében többet költöttek a tavalyi év első feléhez képest, miközben minden területen takarékoskodás van. Egyes esetekben indokolt lehet a ráfordítások emelkedése, de országos átlagban nem. Van, ahol az egészségügy "sajátos érdekérvényesítése" követel több pénzt, miközben a kórházaknak is ugyanolyan takarékosan kell működniük mint minden másnak - jegyezte meg a pénzügyminiszter. Ugyanakkor az egészségügy minden körülmények között elsőbbséget élvez, ehhez nem férhet kétség - tette hozzá.

Az önkormányzatokkal meg kell állapodni a nagyságrendileg 120 milliárd forint megtakarításról. Arra kevés az esély, hogy az intézményi költéseket fogják vissza a helyi képviselők, mert ez kétharmados közgyűlési döntést igényel, de a feladatokról egyszerű többséggel döntenek. Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen eszközei vannak a pénzügyminiszternek az önkormányzati kérdésben és általában a politikusok meggyőzésére, Oszkó Péter annyit mondott: "Észérvekkel - ez az egyetlen eszközöm".

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy ideje az ország teherbíró képességéhez igazítva tervezni a költségvetést, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amikor a költési hajlandóság határozta meg az éves költségvetés számait. A BKV és állami vállalatoknál kifizetett végkielégítésekkel kapcsolatban Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a BKV a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, arra a kormánynak semmiféle ráhatása nincs. "Ha az én területemen fordul elő ilyen, akkor én gyorsan járok el és tűzzel-vassal irtom az ilyen eseteket" - mondta.

A pénzügyminiszter határozottan cáfolta, hogy az állami szférában elbocsátási terv lenne. Hozzátette: "amit tettünk, az a létszámstop, ami azt jelenti, hogy a betöltetlen, illetve megüresedett állásokra nem lehet új embert felvenni, csak külön engedéllyel". A közszférában öt százalék körüli a munkaerő mozgás, de ez nem jelenti, hogy ennyivel csökkenne a létszám. A rendőrségnél például biztosan nem - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását