2024. június 9. - Félix

OTP - nincs ellenállás?

Annak ellenére, hogy a magyar részvények árfolyamai fokozatosan zuhannak, az OTP tartja a pozícióját. Az okokról Takács Szabolccsal, a Portfolio.hu gazdasági újságírójával beszélgettünk.
2009. augusztus 11. kedd 18:49 - Kanizsai Ádám
Mi történik az OTP részvényekkel? Miképp lehet az, hogy míg a többi értékpapír ára ingadozik, vagy esik, addig az OTP papírjai nemcsak stagnálnak, de fellendülést is mutatnak?

Alapvetően két oka lehet. Az egyik, hogy korábban az OTP alulteljesítő volt a piac egészéhez képest. Ha megnézzük a grafikonokat, jól látszik, hogy a piacnak a fordulópontja valahol március elején volt. Ekkor az összes magyar részvény elkezdett száguldani. Ez egészen június elejéig tartott. Akkor az OTP megállt, viszont például a gyógyszerrészvények, a Richter, az Egis és a Magyar Telekom is folytatta az emelkedését. Itt teljesített alul az OTP, valószínűleg ezt a lemaradást próbálja most behozni.

Persze a kép valamivel árnyaltabb. Az OTP gyorsjelentése most pénteken, augusztus 14-én jelenik meg. A nagy bankházak elemzői a világban ezek előtt egy-két héttel kezdik el frissíteni a modelljeiket. Ekkor a várakozásokhoz megfelelően igazítják a becsléseiket. Mivel a Richter, az Egis és a Magyar Telekom már egészen korán, augusztus elején jelentett, így korábban frissítették az elemzők a modelleket: látták, hogy jók a gyorsjelentések, ezért elkezdték húzni a részvények árfolyamait.

Az OTP-nél valószínűleg ezekre a modellfrissítésekre is később került sor, és mivel látják, hogy a negyedév nem lesz olyan rossz, a profit meg fog felelni a menedzsment várakozásainak, ezért az OTP papírjait is elkezdték feljebb húzni.

Az elemzések mit jósolnak?

A technikai elemzést (mely a múltbéli trendek megfigyelésén alapul –szerk.) figyelembe véve az OTP előtt olyan 3500-4000 forint közötti elég komoly ellenállási zóna volt. Ez állította meg június elején a papírokat. De a nemzetközi hangulat továbbra is derűlátó volt, nem került sor korrekcióra (valamely részvény piacán a vevői túlsúly megszűnése után kialakult állapot, visszaesés –szerk.), így az OTP új lendületet vett június végén, majd július végén, augusztus elején áttörte ezt az ellenállást.

Alapvetően ez a három tényező az oka annak, hogy az elmúlt két-három hétben az OTP húzta a piacot és a legjobban teljesített.

A külföldi hatások mennyiben játszanak közre?


A részvénypiaci hangulat mindenütt jó. Ha ez nem lenne, akkor lehet, hogy az OTP részvénye sem tudna emelkedni. De a fordulat óta még bizakodóbbak a piaci szereplők. A szakértők és az elemzők hisznek abban, hogy a gazdaság már túl van a recesszión, ami lassan két éve fenyegeti a világot. Tehát az általános jókedv a legtöbb részvényárat felfelé tolja.

A többi magyar részvény ára mégis zuhan. Akkor hogy is van ez?

Ez valószínűleg a már kiadott jelentéseknek köszönhető. Ha megnézzük a Richter, Egis részvényeit, ott a jó gyorsjelentések után korrekcióra került sor az árfolyamban. Az OTP-nél ezt most valószínűleg csak most következik.

Akkor következik a zuhanás?


Megmondom őszintén, én egyre nagyobb esélyét látom ennek. Ez két ok miatt lehet. Egyik a már korábban említett gyorsjelentés, mely most fog kijönni. Persze ha valami nagyon pozitív meglepetésre kerül sor, akkor tovább folyhat a szárnyalás. Ha azonban csupán megfelel a várakozásoknak, akkor nem lesz nagyon miért venni, mert csak azok az információk jelennek meg, melyeket az elemzők vártak.

A másik tényező a mostani nagyon komoly ellenállás, az 5000 forintos határ felé, melyet valószínűleg nagyon nehéz lesz áttörni. Így valószínűleg az OTP emelkedése megakad, vagy következhet egy korrekció lefelé. A nemzetközi pénzpiaci eufória azonban további hajtóanyagot biztosíthat a részvénynek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását