2024. április 16. - Csongor

A madárinfluenza árnyékában

Egérkísérletek azt mutatják, hogy a H5N1 vírus bejutott agyukba, ahol az emberi Parkinson- és Alzheimer-kórra emlékezető károsodást okozott.
2009. augusztus 11. kedd 18:40 - HírExtra
Az eredmények azt jelzik, hogy a H5N1 kórokozó, valamint más influenzavírusok is fehérjelerakódással járó központi idegrendszeri rendellenességeket indíthatnak el - írta tanulmányában Richard Smeynea.

A H5N1 madárinfluenza vírusa 2003 óta 436 embert is megfertőzött, közülük 262 meghalt. Ez a vírus különlegesen romboló hatású emberekben, mert széleskörű szervkárosodást okoz.

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy a jelenleg világjárványt okozó H1N1 vírus érintené az agyat, noha több szervre hatással van.

A most megjelent tanulmány szerzői szerint korábbi állatkísérletek kimutatták, hogy a H5N1 vírus akut neurológiai tüneteket okoz, a később jelentkező központi idegrendszeri hatásokat azonban eddig nem vizsgálták a fertőzést túlélő hordozóknál.

A kutatók ezért megfertőztek egereket a H5N1 vírussal, majd felépülésük után megvizsgálták agyukat. "Megmutattuk, hogy a vírus a perifériális idegrendszerből bejutott a központi idegrendszerbe" - írták. A vírus a dopamin nevű kémiai ingerületátvivő anyagot előállító területet is megfertőzte. A sejtek elpusztultak - bár nem annyira, hogy az Parkinson-kórt okozott volna, ám ahhoz eléggé, hogy a rágcsálók immunrendszere aktív maradjon.

Parkinson-kórnál az érintett agysejtek ismeretlen okból pusztulnak el, de felmerült már a tévesen működő immunrendszer támadása is az elméletek sorában.

A kutatók nem tartják kizártnak, hogy egyes influenza-vírustörzsek érintik a fertőzöttek agyát, és a későbbiekben esendőbbé teszik az agyat romboló kórokkal szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását