2024. május 4. - Mónika, Flórián

Már a pislogást is szabályozzák

Egy japán cég kifejlesztett egy eszközt, amely segít összpontosítani a képernyő előtt dolgozóknak. A Wink Glasses elnevezésű találmány szemüvegre erősíthető, és a pislogás gyakoriságát méri.
2009. augusztus 9. vasárnap 07:40 - HírExtra
Egy átlagos felnőtt nagyjából öt másodpercenként pislog. Amennyiben hosszabb időre kimarad a pislogás, az koncentrációveszteséget jelent, és működésbe lép a Wink Glasses - a Masunaga 1905 nevű optikai cég találmánya.

A szemüveg egyik lencséjéhez rögzített, mérőhöz csatlakozó üveglapocska elszíneződik ekkor, a felhasználó pedig pislogni, és újra összpontosítani kényszerül. A mintegy hét grammos készülék egy töltéssel nyolc órán át gondoskodik arról, hogy viselője ne álmodozzon napközben. Alternatív megoldásként egy USB-kábelen keresztül is el lehet látni árammal - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A hivatali munka mellett még a szabadidőben is bevethető az eszköz. Olvasásnál vagy számítógépes játékok közben a lencse segíti viselőjét, hogy pillanatnyi tevékenységére koncentráljon. A szerkezet lényege egy folyékony kristályokból álló réteg.

Amennyiben gyenge az elektromos feszültség, ez a réteg átlátszó. Ha a szenzor úgy érzékeli, hogy a felhasználó keveset pislog, a feszültséget megszünteti, ami egyszerre elhomályosítja a lencsét, akadályozván a látást. Ugyanezt a technikát alkalmazzák ma már az ablakok esetében is, ha ki akarják zárni a kíváncsi tekinteteket.

Az eszközt nem csak szemüvegesek hordhatják, sima ablaküveg-szemüvegre is rá lehet erősíteni. Autóvezetésre természetesen kevésbé alkalmas az olykor akadályozott látás miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását