2024. május 18. - Erik, Alexandra

Újabb feszültségek Dél-Oszétiában

Oroszországban és Grúziában pénteken kölcsönös vádaskodásokkal és csendes megemlékezésekkel telt el a pénteki nap, a Dél-Oszétia elleni grúz támadás első évfordulója.
2009. augusztus 7. péntek 18:54 - HírExtra
Az évforduló előtt újra rendszeressé váltak a határon a kisebb lövöldözések, amelyekkel a két fél kölcsönösen egymást vádolta. Anatolij Nogovicin, az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes főnöke újságírók előtt kijelentette: az orosz agresszióról szóló állítások alátámasztására csütörtökön Grúziában közzétett "bizonyítékok" semmi újat nem tartalmaznak, és Tbiliszi továbbra is blöfföl. Elmondta: jelenleg is folynak a fegyverszállítások Grúziába, de leplezett módon, "szürke csatornákon" át, az orosz fél figyelemmel kíséri a fejleményeket.

Vlagyimir Pronyicsev, az orosz határőrség parancsnoka közölte, hogy szeptemberben megkezdődik a Dél-Oszétiát Grúziától elválasztó határ teljes kiépítése. Az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság pénteken bejelentette: befejezte a konfliktus idején a grúz hadsereg által Dél-Oszétia területén elkövetett bűncselekményekre vonatkozó bizonyítékok begyűjtését és elemzését. "A nemzetközi humanitárius jog, valamint a szándékos gyilkosságokat, az állampolgári és szabadságjogok számos megsértését tartalmazó dokumentáció 38 kötetnyi" - mondta Vlagyimir Markin szóvivő.

Oroszországban számos megemlékezést tartottak pénteken és tartanak szombatra virradó éjszaka. A kommunista párt mintegy 200 aktivistája tüntetett az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége előtt. "Dél-Oszétia - egy augusztus öt napja" címmel dél-oszétiai, abháziai, moszkvai és brüsszeli résztvevőket a televízió útján összekapcsoló kerekasztal-beszélgetést rendeztek, amelyen Moszkva szerepét, a dél-oszétiai államiság kiépítésének problémáit és Grúzia mai politikáját vitatták meg, s bemutatták a "Dél-Oszétia - egy augusztus öt napja" című könyvet, valamint Akim Szalbijev "Augusztus. Chinvali" című filmjét.

Az Észak-Kaukázus összes ortodox templomában gyászistentiszteleteket tartanak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását