2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sorozatgyilkosok öltek Kislétán

A Kislétán használt fegyvert az elkövetők már korábban is használták - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány, miután szerdán megbeszélést folytatott roma vezetőkkel és tájékoztatta őket a romák elleni bűncselekmény-sorozatról.
2009. augusztus 5. szerda 19:22 - HírExtra
A főkapitány elmondta: az elsődleges fegyverszakértői vélemény szerint a a Kislétán használt egyik lövedék olyan puskából származik, amelyet másik két helyszínen is használtak. A főkapitány azonban nem kívánta megnevezni, melyek voltak ezek a helyszínek.

A tavaly július óta tartó romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan életüket vesztették. Legutóbb hétfőre virradóra Kislétán egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették.

Bencze József közölte: a nyomozás során 1.300 olyan ügyet is megvizsgálnak, amelyben korábban romák követtek el bűncselekményt, a rendőrség ezekben az ügyekben a "bosszúvonalat" ellenőrzi. A nyomozást végző Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint ugyanis az 1.300 ügyben indokolt megvizsgálni, hogy a sértettekben van-e olyan bosszúvágy, amely ilyen bűncselekmény-sorozatot elindíthatna.

A főkapitány hangsúlyozta: a rendőrség nem tartja nyilván, hogy ki roma és ki nem roma, de ez - mint fogalmazott - kiderül a büntetőügy anyagából. Emellett számos más "vonalat" is vizsgálnak.

Bencze József elmondta: az üggyel eddig egy százfős nyomozócsoport foglalkozott, de ezt kiegészítették egy húszfős, "profi életvédelmis" nyomozóból álló csoporttal.

Közölte azt is, hogy a rendőrség profi életvédelmis nyomozóiból segítő csapatot hozott össze; ezek a nyomozók a fővárosban vagy az ország más részein a szakmai pályafutásuk alatt felhalmoztak olyan tapasztalatot - van, aki ezernél több emberölésben nyomozott - amely ebben az ügyben jól hasznosítható. A főkapitány szerdán találkozott ezzel a szakembergárdával.

Elmondta: elemzik a kilenc bűncselekmény helyszínének és időpontjának közelében keletkezett több mint 4 millió adatot, valamint az elkövetési helyszínek közelében lévő autópályák felvételeit. Emellett 160 ezer olyan rendőri ellenőrzés adatait is elemzik, amelyek a bűncselekmények előtti és utáni héten keletkeztek.

Az ügyek leírását megküldték az Europolnak és az Interpolnak, hogy ha tudnak hasonló ügyekről, tájékoztassák a magyar rendőrséget.

Az FBI-os nyomozókkal folyamatos a kapcsolat, a kislétai ügy adatait is kijuttatják nekik. Mint mondta, az ügynököknek "sem nyomozástaktikai, sem nyomozásmetodikai" kifogásuk nem volt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkájával kapcsolatban. Elsősorban szakmai konzultációt folytattak a magyar rendőrökkel, a profilalkotás vonatkozásában.

Az NNI szerdán közölte: három napot töltött Budapesten az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Irodájának (FBI) két munkatársa, hogy segítse a magyar rendőrök munkáját a romák elleni támadások ügyében.

A magyar rendőrség a szomszédos országok nyomozóhatóságait is megkereste az ügyben.
Forrás: HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. augusztus 12. 16:43
Melyik SÖRÉTRŐL derűlt ki a hasonlóság? Ezt még az FBI is megirigyelné, vadász fegyverről ilyet állítani? Tényleg hülyének nézitek az embereket! Ez a Bencő kezd már hasonlítani Drazsé komályára. Legalább TV-t néznétek BIRKÁK!!!!! NCIS.....:-)
barby
2009. augusztus 9. 16:25
Ha magyart ér cigánytámadás(ami sokkal nagyobb számban fordul elő sajnos), annak miért nem csinálnak ekkora ekkora hírverést?? Vagy az már nem is bűntett talán?!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását