2024. május 11. - Ferenc

Újabb fejlemények az őssejtügyben

Az őssejtkutatás területének szabályozatlansága miatt nem kívánt együttműködni a kaposvári laboratóriummal a nagykanizsai kórház.
2009. augusztus 4. kedd 16:02 - HírExtra
Gőgös Péter arról beszélt, hogy még a múlt évben kaptak egy levelet a kaposvári klinikától, amelyben egyértelműen őssejtkutatási céllal kértek tőlük abortumokat. Ezt követően a szülészeti-nőgyógyászati osztály összes orvosa összeült és együtt aggályosnak minősítették a kérést.

A Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója úgy fogalmazott: nem határozták meg, hogy etikailag vagy jogilag találnak kivetnivalót a megkeresésben, aggályuknak azért adtak hangot, mert az őssejtkutatásnak, az őssejtnyerésnek nem voltak és nincsenek most sem szakmai kollégiumi, illetve kutatási irányelvei.

"Nem kívántunk úttörők lenni ezen a szabályozatlan területen" - közölte, hozzátéve, hogy ezt egy válaszlevélben tudatták a kaposvári klinikával.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít két külföldit és két magyar állampolgárt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek több helyszínen; mindannyiukat előzetes letartóztatásba helyezte múlt szerdán a bíróság.

Az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis a gyanú szerint egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től kezdődően egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. A kezelésekhez szükséges dózisokat egy ukrán állampolgárságú nő, Natalia K. készítette el. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

Az egyik magyar gyanúsított, Seffer István orvos védőjének, Zamecsnik Péternek a közlése szerint a Seffer és Renner Magánklinika - amelynek Seffer István testvére, Seffer Tibor az ügyvezető igazgatója - a kaposvári laboratóriumát bérbe adta az IRM Zrt.-nek, őssejttel kapcsolatos kutatásra, kezelésre 2007-ben. Akkor még az Egészségügyi Tudományos Tanács és az ÁNTSZ engedélyével működtek, de ezeket az engedélyeket 2008 februárjában felfüggesztették. Ekkor Seffer István úgy döntött, hogy be kell fejezni ezt a tevékenységet, meg is indította az IRM-mel szembeni végelszámolást és a kaposvári laboratórium felfüggesztette ezt a fajta tevékenységet - mondta Zamecsnik Péter.

A rendőrség közlése szerint több helyszínen is végezték a gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést. Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását