2024. április 28. - Valéria

Pénzbüntetéssel a korallzátony védelmében

A Hawaii-szigeteken sokba kerül, ha valaki korallt rongál.
2009. augusztus 4. kedd 11:36 - HírExtra
Egy maui-i túravezető cégnek csaknem 400 ezer dollárja bánja, hogy egyik hajója, amely egy népszerű búvárparadicsomban süllyedt el, több mint 1200 koralltelepben okozott kárt. Egy másik társaságnak egy maui-i korallzátonyra illegálisan kivetett horgony miatt kell büntetést fizetnie. Hawaii állam az amerikai haditengerészetet is beperelni készül, amiért februárban egy két futballpálya-hosszúságú hadicirkáló megfeneklett Pearl Harbortól nem messze - többhektárnyi korall vesztét okozva ezzel.

A büntetéseket, amelyeknek már régebben létezett jogszabályi háttere, két éve kezdték foganatosítani, miután hatástalannak bizonyult a vétkesek kioktatása, valamint azon kötelezettségük, hogy hozzájáruljanak a korallzátonyok helyreállítási költségeihez - olvasható a The New York Times amerikai lap internetes kiadásában (www.nytimes.com).

Nem csoda, hogy a törvényhozás így védi a korallokat, azok ugyanis kulcsfontosságú szerepet töltenek be Hawaii törékeny élővilágában és turizmusában - az állam első számú iparágában. Hawaii vizekben található az Egyesült Államok koralljainak 84 százaléka. Ebből 69 százalék nagyrészt lakatlan zátony, amelyek 2006 óta országos védettséget élveznek.

A védett terület koralljai a szakértők szerint nem forognak veszélyben, de a lakott szigetek körüli populációkra fokozott nyomás nehezedik: szennyvízüledék, túlhalászat és invazív algák veszélyeztetik. Az óceán óvatlan használói pedig öt perc alatt el tudnak pusztítani egy 500 éves természeti értéket.

Kuulei Rodgers, a hawaii tengerbiológiai intézet kutatója szerint a sérült koralloknak sokkal nehezebb alkalmazkodniuk a globális felmelegedéshez, és a növekvő széndioxidszinthez, amely savanyítja az óceánokat.

Hawaii nyomdokán most Florida is mozgolódik a korallvédelem terén. A július 1-jén hatályba lépett korallzátony-védelmi törvény szerint az állam akár 250 ezer dollárra is büntetheti a károkozókat. Egészen eddig Florida csak bíróságon keresztül juthatott kompenzációhoz a tönkretett korallokért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását