2024. május 3. - Tímea, Irma

A világ legértéktelenebb pénzei

Miközben a dollár egyre gyengült az euróhoz, a fonthoz és az összes jelentős valutához képest, az amerikaiaknak vigaszt nyújthat, hogy van legalább tíz olyan ország a világon, ahol egyetlen dollár beváltásával gazdagnak érezhetik magukat - legalábbis, ha
2008. november 18. kedd 11:23 - Hírextra
10. Paraguay

1 dollár (213 forint) = 4.615 guarani

Paraguay Dél-Amerikai második legszegényebb országa, ahol a munkanélküliek aránya elérte a 16 százalékot, és a lakosság több mint 35 százaléka él a szegénységi küszöb alatt.

A főváros, Asuncion a világ legolcsóbb városa lett az idén - folyamatosan immár hatodszor a Mercer listáján, amelyen 143 város adatait hasonlítják össze.

9. Guinea

1 dollár = 5.115 guineai frank

Az afrikai országban bauxitot, gyémántot és aranyat bányásznak, és labdarúgó-válogatottja soha nem került ki a világbajnokságra.

8. Laosz

1 dollár = 8.640,75 kip

Bár egyre több külföldi turista keresi fel a Vietnam szomszédságában fekvő országot, annak valutása még mindig az egyik leggyengébb a világon. Laoszban él az indokínai tigris, az ázsiai elefánt, és az ország Burma, Thaiföl és Vietnam mellett része az ópiumtermelő Arany Háromszögnek.

7. Irán

1 dollár = 10.179 rial

Mahmúd Ahmedinedzsád elnöksége alatt Irán tüske maradt a nyugati világ szemében, mert változatlanul nem hajlandó feladni nukleáris programját és fenyegeti Izraelt.

Bár Irán kőolajtermelése jelentős, a korábban magas világpiaci ár sem segített az ország valutájának megerősítésében.

Bár a dollár sokat ér Iránban, az amerikaiaknak nem érdemes teheráni vakációt tervezni, az iszlám köztársaság kormánya ugyanis kimondottan Amerika-ellenes.

6. Indonézia

1 dollár = 11.198,4 rúpia

A világ legnépesebb muszlim államáé a világ egyik legértéktelenebb valutája. Fővárosa, Dzsakarta a maga 8,5 milliós népességével akkora, mint New York. Az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja Bali szigete, amely azonban veszélyes hely a külföldiek számára a 2002-es terrorista merénylet óta.

5. Sao Tomé és Principe

1 dollár = 14.350 dobra

Az aprócska sziget Afrika nyugati partjainál fekszik. Az egykori portugál gyarmat a második legkisebb afrikai ország - csak a Seychelles-szigeteknél nagyobb a területe; kakaót, pálmabelet és kávét exportál.

4. Vietnam

1 dollár = 16.975 dong

Az amerikai-vietnami kapcsolat enyhén szólva bonyolultnak mondható a háború miatt. Az ázsiai kommunista országban virágzik a turizmus, de a külföldiektől gyakran azt kérik, hogy ne a helyi valutában, hanem dollárban fizessenek.

3. Türkmenisztán

1 dollár = 24.000 manat

A világon nincs annyi manat bankjegy, hogy az ember vegyen egy jegyet az operába, azt ugyanis hivatalosan is betiltotta az ország néhai vezetője, a 2006 decemberében elhunyt Saparmurat Niyazov, a türkménbasi - a balettel, az AIDS-szel és egyéb veszedelmes dolgokkal egyetemben.

Az egykori szovjet köztársaságnak csak 1993. november 1. óta van saját valutája; akkor váltották fel a rubelt a manattal. Niyazov - "az örökös elnök" - nem kispályázott: önmaga arcképét tetette minden címletű bankóra.

2. Szomália

1 dollár = 35.000 shilling

Még a ma már mindennapos kalóztámadás, az elrabolt hajókért és túszul ejtett tengerészekért fizetett hatalmas váltságdíj sem képes helyreállítani az afrikai ország satnya, összezsugorodott gazdaságát.

A shilling 1962 óta az ország hivatalos fizetőeszköze, amelynek értéke folyamatosan csökken 1991 óta, amikor a kormányzat összeomlott. Bár Szomáliának jelentős kőolaj- és földgáztartalékai vannak, a bevétel messze nem elegendő arra, hogy megszüntessék az egyre súlyosabbá váló szegénységet. A kormány reakciója: január 1-én új bankjegyeket adnak ki.

1. Zimbabwe

1 dollár = 642.371.437.695.221.000 zimbabwei dollár

Gyakorlatilag követhetetlen az árfolyam, a zimbabwei fizetőeszköz olyan hihetetlen ütemben veszít az értékéből. Az afrikai országban elképesztő az infláció és az áremelkedés: hétfőn egyetlen tojásért 35 millió dollárt kértek, de azt senki sem tudja megmondani, ma mennyit kell majd fizetni érte.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását