2024. május 11. - Ferenc

A HospInvest a vízműnek is tartozik

Csaknem 58 millió forinttal tartozik az egri kórházat korábban üzemeltető HospInvest Zrt. a Heves Megyei Vízmű (HMV) Zrt.-nek.
2009. augusztus 4. kedd 17:48 - HírExtra
Az adósság az egész megye ivóvízellátását veszélyezteti, ezért a vízmű igazgatója a megyei közgyűléstől kért segítséget - közölte a honlap.

Bánhidy Péter, a vízműtársaság vezérigazgatója az internetes portált arról tájékoztatta, hogy az eddigi, a tartozás rendezését célzó tárgyalásaik nem jártak sikerrel, a HospInvest felszámolására kirendelt biztos pedig felmondta a HospInvest Zrt.-vel fennálló szolgáltatási szerződésüket.

A helyzetet bonyolítja, hogy a törvényi szabályozás szerint az egészségügyi intézmények ivóvízellátását és a szennyvízelvezetésre irányuló szolgáltatást nem lehet korlátozni. Ugyanakkor a több mint 280 ezer lakos ivóvízellátásáról gondoskodó társaság gazdasági stabilitását és a szolgáltatás biztonságát eddig az igazgatóság által jóváhagyott szigorú intézkedéseket és megszorításokat tartalmazó válságkezelési tervvel sikerült megőrizni - közölte a vezérigazgató.

Bánhidy Péter - tájékoztatása szerint - kedden levélben kereste meg Sós Tamást, a megyei közgyűlés elnökét. Felhívta a figyelmét arra, hogy ha a HospInvest Zrt. tartozását rövid időn belül nem sikerül rendezni, akkor a vízmű likviditási helyzete kritikussá válhat, ami az egész térség lakosságának ellátását veszélyezteti.

"Figyelembe véve azt a tényt, hogy a Markhot Ferenc Kórház és Rendelőintézet tulajdonosa a Heves Megyei Önkormányzat, illetve az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdésekben is az önkormányzat dönt, kérjük, hogy a közgyűlés következő ülésén vizsgálja meg a tartozás rendezésének lehetőségeit. Kérjük továbbá, hogy az igazgatóság álláspontjáról a közgyűlés tagjait szíveskedjék tájékoztatni" - idézi a vezérigazgató levelében foglaltakat a heol.hu.

Augusztus 1-től a megyei önkormányzat által alapított Heves Megyei Önkormányzat Kórháza Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. üzemelteti az intézményt. A megye 100 százalékos tulajdonában álló cég azt követően vette át az intézmény működtetését, hogy felszámolási eljárás indult az addigi vagyonkezelő, a HospInvest Zrt. ellen.

Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat szocialista alelnöke az MTI-nek elmondta: a megye által alapított cég csak az augusztus 1-jét követően nyújtott szolgáltatások díját fizeti ki a HMV-nek. A vízműnek a HospInvest ellen indult felszámolási eljárás során kell érvényesítenie a követelését - szögezte le.

A szolgáltató egyébként elnevezése ellenére nem a megyei önkormányzat tulajdona. A megyegyűlés csupán a részvények 4 százalékát birtokolja, a többin számos települési önkormányzat osztozik - mondta Merczel József.

A heol.hu adatai szerint a HospInvest összesen 57 millió 812 ezer forinttal tartozik a vízműnek, ebből a határidőn túli tartozás 50 millió forint. Az egri kórház és rendelőintézet fogyasztási helyein fennálló összes tartozás 45 millió 685 ezer forint. Ez utóbbiból 39 millió 954 ezer forintot már ki kellett volna fizetnie a HospInvestnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását