2024. június 2. - Kármen, Anita

Lefejezett vikingek tetemeire bukkantak

Ötvenegy lefejezett, meztelen viking földi maradványait tárták fel Nagy-Britanniában, Weymouth kikötőváros mellett egy útépítést megelőző leletmentő feltárás során.
2009. július 29. szerda 18:46 - HírExtra
A radiokarbonos kormeghatározás szerint az elhunytakat 890 és 1034 között temették el, abban az időben, amikor a brit szigetek lakossága a vikingek rajtaütéseitől rettegett - olvasható a National Geographic (http://news.nationalgeographic.com) hírei között.
Az elhunytak fejét karddal vagy baltával csapták le. Sokuk koponyáján, állkapcsán is mély vágások láthatók, ami azt jelenti, hogy több ütéssel végezhettek velük. A lefejezettek egyike védekezésül felemelte a karját, így a balta keresztülvágta az ujjait.

A férfiak testén más sérülést nem találtak, ebből arra lehet következtetni, hogy lefejezésükkor életben voltak.

A fejeket akkurátusan gúlába rakták össze a gödör egyik részén, de ami nagyon szokatlan, a holttesteket meztelenül dobálták egymásra.

"Még abban az esetben is, ha elvették a kivégzettek fegyverét és értékesebb tárgyait, általában megtaláljuk a ruházatukat összefogó csontgombokat, s hasonló apróságokat, ám itt semmi ilyesmi sem került elő" - hangsúlyozta az ásatásokat irányító David Score, az Oxford Archaeology régésze.

David Score ismertetése szerint az elhunytak mind egy szálig fiatal, jól megtermett férfiak, feltehetőleg harcosak voltak. Felsőtestük csontozatán erős fizikai igénybevételre utaló elváltozásokat találtak, ami azt valószínűsíti, hogy evezősök voltak.

S hogy valójában vikingek voltak-e vagy sem? A régészek reményei szerint a kivégzett férfiak fogazatának vegyelemzése ad majd választ arra, hogy a brit szigeteken, vagy Skandináviában nőttek-e fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását