2024. április 23. - Béla

A kommunizmus áldozatainak sírjait tárják fel

Szerbiában számba veszik az ötven évvel ezelőtti kommunista megtorlás áldozatait, és feltárják tömegsírjaikat a belgrádi kormány döntésére. Az ezzel megbízott állami bizottság szeptemberben kezdi a munkáját - jelentette be a testületet vezető Slobodan Homen, az igazságügyi minisztérium államtitkára.
2009. július 28. kedd 12:45 - HírExtra
Szakemberek mintegy 80 ezerre teszik azoknak a számát, akiket 1944 és 1946 között bírósági döntés nélkül megöltek, mert a kommunista rendszer ellenségeinek tartották őket. Az áldozatokat gyaníthatóan több mint 50 tömegsír rejti országszerte. A megtorlás a kelet-szerbiai Knjazevácon, Zajecarban és Pirotban kezdődött. Több száz helyen voltak kivégzések.

Akadt olyan, ahol csak négy-öt embert öltek meg, de például a dél-szerbiai Nisben 800 és 1000 között volt az áldozatok száma, Belgrádban pedig több ezer. A téma egyik legismertebb kutatója, a belgrádi Újkori Történeti Intézet munkatársa a Vecernje Novosti című újságnak elmondta, a szerbiai megtorlás sokban hasonlított a sztálini terrorra. Irányítója az Ozna nevű állambiztonsági szervezet volt, de felhasználták hozzá a rendőrséget és a katonaságot is.

A kivégzések egy jelentős részét azzal indokolták, hogy az áldozatok együttműködtek a fasiszta megszállókkal, de a kutató szerint igen kevés volt köztük a tényleges kollaboráns. Többségében olyanokat öltek meg, akiket a titói kommunista rendszer ellenségeinek tartottak.

Srdjan Cvetkovic szerint a szűken vett Szerbiában mintegy 35 ezer embert, a Vajdaságban pedig - magyar és német adatok alapján - mintegy 40-45 ezer embert öltek meg. A legtöbb tömegsír a Vajdaságban, Közép- Kelet- és Délkelet-Szerbiában van.

A szeptemberre történészekből, levéltárosokból, jogászokból és orvos szakértőkből megalakuló bizottság először az irattárakat fésüli át, megpróbálja összeállítani az áldozatok listáját, számba venni a tömegsírokat, s utána kezd hozzá a feltáráshoz - mondta el a Blic című újságnak Slobodan Homen államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását