2024. május 14. - Bonifác

Ellehetetlenülnek a sertéstenyésztők?

A Fidesz szerint egy uniós rendeletmódosítással ellehetetlenítik a magyar sertéstartó gazdákat és a disznóvágás hagyományát ápolni akaró családokat.
2009. július 27. hétfő 18:35 - HírExtra
Az Európa Tanács által júniusban elfogadott rendeletről Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hétfőn Budapesten elmondta: e jogszabállyal szigorítják az állatok háznál történő levágását, illetve a technológiai előírásokat.

Ennek alapján a juh, a kecske, a baromfi, valamint a különleges eljárások - például vallási szertartások - során leölt állatok kivételével az állatokat csak az arra kijelölt helyeken, vágópontokon lehet levágni - ismertette a fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján.

Rámutatott azonban, hogy a Medgyessy-kormány megszüntetett körülbelül félezer kisvágóhidat azzal, hogy "összetévesztette" a vágóhidat és a vágóhelyet, így gyakorlatilag - ezen kisvágóhidak hiányában - csak szabálytalanul lehet levágni ezentúl az állatokat. Jakab István álláspontja szerint azonban az EU ezt nem követeli meg: Magyarországon ugyanis nagyon komoly tradíciója van a téli disznóvágásnak, amely nem ellentétes az Európai Unió irányelveivel, hiszen a közösség is abba az irányba próbálja befolyásolni a tagállamokat, hogy a hagyományaikat őrizzék meg.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy az unió csak a tagállamok számára írja elő, milyen állatjóléti előírásokat kell betartatniuk, ugyanis a harmadik országból érkező importra semmilyen garancia nincs. "Ez egy kettős mérce" - vélekedett, hozzátéve, hogy ezzel a feketegazdaságot erősítik.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Hírlap hétfői számában azt írta, hogy egy 2010-től hatályos rendeletmódosítás megszüntetné a hagyományos disznóvágást, Jakab István közölte: a lap az adójogszabályok változására hivatkozott, ő azonban sajtótájékoztatóján a vonatkozó uniós jogszabályok módosításáról szólt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását