2024. május 6. - Ivett, Frida

Mit magyaráz Obama?

Nyilvánosan magyarázkodásra kényszerült pénteken Barack Obama amerikai elnök a fekete bőrű professzort őrizetbe vevő massachusettsi rendőrökre tett kijelentéséért.
2009. július 25. szombat 10:20 - HírExtra
Henry Louis Gates, a Harvard egyetem tanára azután került rendőri őrizetbe, hogy - kulcsát nem találva - erővel jutott be saját házába. A szomszéd hívására kiérkezett a rendőrség, igazoltatni akarták Gatest, aki ezt először megtagadta, majd rasszizmussal vádolta a rendőröket. "Lám, így bánnak a feketékkel az Egyesült Államokban, maguk nem tudják, hogy kivel szórakoznak" - kiabálta, a tornácra is követve a távozó rendőrt, aki erre őrizetbe vette közrend megzavarásáért.Obama szerint a rendőrök "ostobán cselekedtek".

Az amerikai elnök közölte: nem tudja, milyen szerepet játszott az incidensben a bőrszín, a rendőrök mindazonáltal "ostobán cselekedtek", amikor őrizetbe vették Gatest, miután az igazolta, hogy saját otthonában tartózkodik.

"Tisztázni szeretném, hogy szóválasztásomban sajnálatos módon olyan kifejezést használtam, amely - úgy gondolom - befeketítette a cambridge-i rendőrséget és különösen Crowly őrmestert. Alaposabban is megválogathattam volna a szavaimat, s ezt Crowley őrmesternek is elmondtam" - mondta az elnök pénteki rögtönzött sajtóértekezletén, a nyilvános bocsánatkéréstől azonban tartózkodott.

Az elnök személyesen telefonált mind a professzornak, mind az őt őrizetve vevő rendőrnek, a cambridge-i James Crowley őrmesternek, s mindkettőjüket meghívta egy sörre a Fehér Házba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását