2024. április 29. - Péter

Még egyszer nem lesz ugyanolyan növekedés

A felzárkózó európai térség államai valószínűleg nem térnek vissza a magas növekedési ütemekhez és a rekord méretű külföldi beruházásokhoz, amelyekben a válság előtt részük volt.
2009. július 24. péntek 19:47 - HírExtra
Thomas Mirow óvott a válság alulértékelésétől is, mondván, hogy még sok nehézség következik. Elmondta: nem titok, hogy Lettország helyzete aggodalomra ad okot. Mirow Lettországgal kapcsolatban azt is elmondta: az EBRD támogatja az IMF és az EU segítő erőfeszítéseit. Az EBRD Lettországban 18 százalékos, az ugyancsak nehéz helyzetűnek minősített Ukrajnában 15 százalékos gazdasági teljesítménycsökkenést vár az idén.

Az EBRD már vásárolt 25 százalékot a lett Parex nemzeti parkban, és 430 millió eurós hitelt nyújt a kiterjedt kelet-európai jelenléttel rendelkező UniCredit banknak.

Az EBRD elnöke Bécsben nyilatkozott, egy konferencia után, amelyre a vasfüggöny lehullásának 20. évfordulója adott alkalmat.

Mirow a kelet-európai térségről általánosságban kijelentette: a nem fizető hitelek számának meredek emelkedése és a valószínűsíthető cégcsődök aggodalmat keltenek. Hangsúlyozta, hogy a bankok megfelelő tőkehelyzete elsőrendű feladat marad. Figyelmeztetett, hogy bár a térség gazdaságai az elmúlt hónapokban stabilizálódtak, a példa nélkül álló piaci válság továbbra is nagyon nagy kockázatot jelent.

Mirow szerint a térségnek a fenntartható és tartós növekedést kell megcéloznia a válság után. A válság mélysége és kiterjedése az EBRD elnöke szerint azt jelenti, hogy valószínűleg nem lesznek majd kétszámjegyű növekedési ütemek, rekordszintű külföldi befektetések és gyorsan, könnyen hozzáférhető hitelforrások. Mirow a bankhitelezési felfuttatását sürgette, különösen a háztartások és a kisvállalkozások számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását