2024. május 4. - Mónika, Flórián

Másfél éve tartják az ágyhoz szíjazva

Másfél éve tartják az ágyhoz szíjazva a 27 éves K.R.-t a Jahn Ferenc Kórház zárt pszichiátriai osztályán. Másfél évvel ezelőtt 10 alkalommal elektrosokkolták, amely után, az édesanya elmondása szerint, a fiú állapota drámai romlásnak indult. – Meg f
2008. május 5. hétfő 17:10 - Hírextra

Miután a felkavaró ügy a média figyelmét is élénken felkeltette, a kórház igazgatója közleményt adott ki, amelyben az ügyet úgy állítja be, mint amely körül minden rendben van. "A beteg nincs krónikus osztályon és a fizikális állapota is megfelelő", írja a közlemény. – A fiú valóban nincs krónikus osztályon – a zárt osztályon van – mondja Dobos János, annak az emberi jogi alapítványnak az elnöke, amelyhez az édesanya kétségbeesésében fordult. – Kérdéses persze, hogy ha egy olyan osztály, ahol valakit 18 hónapja tartanak, nem minősül krónikusnak, akkor mi minősül annak.

"Nem elektrosokk, hanem elektrokonvulzív kezelés történt, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás műtéti altatásban történik, így a beteg számára kellemetlenséget nem jelent és a kezelés után pszichés állapota javul", írja továbbá a kórházi közlemény, amely kijelentés azért meglepő, mert az elektrokonvulzív kezelés és az elektrosokk tökéletesen egy és ugyanaz a dolog, ahogy az a szakmai leírásokban is fellelhető. Ráadásul a fiú ápolási lapjain a kezelést a "RES" szóval jelölik, amelynek jelentése: relaxációs elektrosokk. A fiú kezelés utáni javuló pszichés állapotának ellentmondani látszik az a tény, hogy az ápolási lapokon ilyen bejegyzések olvashatók: "RES kezelést megkapta. Egész nap ordít."

– Az eljárás kártékony hatásait manapság azzal próbálják elrejteni, hogy a pácienst altatásban, izomlazítóval, tiszta oxigén adagolásával elektrosokkolják, ám ettől még a kezelt agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt – mondja az alapítvány elnöke, Dobos János.

"Az elmúlt időszakban három szakmai vizsgálat történt a beteg gyógykezelésével kapcsolatban. Mindhárom szakmai vizsgálat azt állapította meg, hogy a beteg gyógykezelése kifogástalanul történik", írja még a kórház közleménye. – Ez utóbbi megállapítás – mondja Dobos János – még riasztóbb, mintha szakmai szabályszegést találtak volna. Hogy lehet az, hogy olyan kezelések kapnak állami támogatást, amelyek szabályosan, "kifogástalanul" alkalmazva tönkreteszik a páciens életét?

Az ügyben nemrégiben az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el.

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

állampolgári
2009. október 12. 14:12
Agyra mért kártékony áramütés

Az elektrosokk-kezelés (ECT) súlyos áramütései maradandóan károsítják az agyat.

Közelmúltban pszichiáterek újra reklámozni kezdték az elektrosokkot, mint olyan kezelést, amely „terápiás reneszánszát éli”, miközben a páciensek nem tudják, hogy súlyos kockázattal és káros mellékhatásokkal járhat. Bár sokan azt hiszik, hogy Magyarországon nem alkalmazzák, számos pszichiátriai osztályon ma is rendszeresen elektrosokkolnak embereket.

Ugo Cerletti olasz pszichiáter ( az elektrosokk kifejlesztője) eredeti 1938-as masinája 125 voltos áramot használt. Később ezek eljutottak a 480 voltig. Az agygörcsök és az izomgörcsök azt okozták, hogy a páciensek gyakran elharapták a nyelvüket, kitört a foguk vagy eltört az állkapcsuk, a gerincük, a medencecsontjuk vagy egyéb csontjuk. Manapság előzőleg oxigénnel kezelik az agyat, gumipecket tesznek a páciens szájába, izomlazítókat adnak, valamint altatásban végzik a műveletet, hogy elrejtsék az ECT barbár külső hatásait, de az áldozat agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. Az agyon átáramló vér mennyisége közelítőleg 400%-kal növekszik az ECT során.

Ma a pszichiátriai ipar csak az USA-ban mintegy 5 milliárd dollárhoz (4 milliárd euró) jut az ECT-ből évente. Ez nagy hasznot jelent a pszichiátereknek és a kórházaknak, ezután természetesen a hosszú „utógondozás” következik, ami a jövőben újabb üzletet és bevételt jelent, és ez az, amit nem említenek a vonakodók és gyanútlanok meggyőzésére irányuló beszélgetések során. Miközben a haszon nagy, megdöbbentő a hamis adatok mennyisége, aminek legjava persze a pszichiáterektől származik.

Nagyon gyakoriak a szabványos pszichiátriai hazugságok az elektrosokkal kapcsolatban. Általában ezeket halljuk:
Ez a komoly depresszió „leghatásosabb” gyógymódja. Emberéleteket ment meg az öngyilkosságok megakadályozásával, és csak végső esetben folyamodunk hozzá. „Az emlékezetkihagyás csak „időleges”.

2004-ben Dr. John Friedberg ideggyógyász, aki több mint 30 évig kutatta az ECT hatásait, azt állította: „ a sokkterápia lerombolja az emberek ambícióját és életerejét, meglehetősen passzívvá és apatikussá teszi az embereket.”

Vivien Leigh, olyan klasszikus filmek sztárja, mint az Elfújta a szél és A vágy villamosa, szintén több ECT kezelést kapott. Férje, Sir Lawrence Oliver megdöbbent attól, hogy a felesége személyisége milyen iszonyúan megváltozott: „ Csak azt tudom mondani, hogy ő többé már nem az az ember volt a kezelések után, akit annak idején megszerettem... olyan idegenszerűvé vált, olyanná, amilyet soha el sem tudtam volna képzelni. Valami történt vele, amit nagyon nehéz leírni, de ami nyilvánvaló.”

Ma az ECT nem egyéb, mint igen jövedelmező pszichiátriai kezelés, ami a számos országban meglévő törvény általi korlátozások ellenére folytatódik, tudománytalan, és magas kockázattal jár.

További információ:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:06 (1) 342-6355
Cím:1461 Budapst, Pf.:182
info@cchr.hu
www.cchr.hu
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását