2024. június 16. - Jusztin

Száműzik a melegeket a nyilvánosságból

Nagy többséggel felülbírálta a litván parlament kedden a kiskorúak védelméről hozott törvény elnöki vétóját. Így érvényben marad a jogszabály, amelynek értelmében tilos a homoszexuális, biszexuális és poligám kapcsolatok nyilvános "reklámozása".
2009. július 14. kedd 18:36 - HírExtra
A törvény szövege szerint minden nyilvánosságra hozott információ, amely "reklámozza" a homoszexuális, a biszexuális és a poligám kapcsolatokat, "a normálistól eltérő gyakorlatot", a durva szavak használatát, "a nem szerencsés viselkedésmódokat" a táplálkozás vagy a higiénia terén, mind úgy tekintendő, mint amely kedvezőtlenül hat a kiskorúak lelki egészségére, testi, értelmi és erkölcsi fejlődésére.

A parlamentben június 16-án elfogadott, majd Valdas Adamkus volt elnök által megvétózott törvény ugyanakkor nem irányoz elő konkrét büntetést a 2010 márciusában életbe lépő jogszabály megszegőinek.

Az elnöki vétó ellen 87 képviselő szavazott, hatan mellette voksoltak, 25 képviselő pedig tartózkodott. Egy elnöki vétó felülbírálatához 71 képviselő szavazata szükséges a litván parlamentben.

"Ezzel a törvénnyel a parlament intézményesítette a homofóbiát" - nyilatkozott a keddi döntés után Vlagyimir Simonko, a litván melegek ligájának vezetője. Simonko közölte: az ügyben a szervezet az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez és az ENSZ-hez fordul.

Az aktivista bejelentette, hogy a törvény hatályba lépése után, 2010 májusában a tiltás ellenére melegfelvonulást szerveznek a fővárosban, Vilniusban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását