2024. május 5. - Györgyi

Fidesz: Történelmi jelentőségű választás

Történelmi jelentőségű, hogy a volt lengyel kormányfőt, Jerzy Buzeket választották meg az Európai Parlament (EP) új elnökévé - közölte a Fidesz kedden az MTI-vel.
2009. július 14. kedd 18:22 - HírExtra
Most fordult elő először, hogy európai intézmény élére volt kommunista országból származó politikus került - olvasható a Fidesz közleményében, amelyben köszöntötték az EP új elnökét.

A Fidesz Elnökségének meggyőződése, hogy az Európát valódi egységben látó elnök képes lesz a volt kommunista országok helyzetét jobban megismertetni Európa polgáraival és Közép-Európai érdekeit, illetve értékeit is érvényesíteni az Európai Unióban - írták.

Jerzy Buzeket - akit a legnagyobb képviselőcsoporttal rendelkező Európai Néppárt frakciója jelölt - kedden választotta meg a 736 tagú Európai Parlament elnökévé; a lengyel politikus a szavazatok 77 százalékát kapta meg. Jerzy Buzek a szavazás után azt mondta, különös figyelmet fog fordítani az új tagállamok képviseletére.

Ez az első alkalom, hogy az egykori szovjet tömb egyik volt tagállamának képviselője kapja meg a nagyrészt ceremoniális, ugyanakkor tekintélyes tisztséget. Buzek 1997 és 2001 között volt Lengyelország miniszterelnöke, és 2004-ben lett tagja az EP-nek, röviddel azután, hogy országa belépett az Európai Unióba. Az EP-elnök megbízatása két és fél évre szól.

Az EP-nek az elnök mellett az egyik alelnöke is az újonnan csatlakozó országokból kerülhet ki, a néppárti frakció ugyanis Schmitt Pált, a Fidesz EP-delegációjának vezetőjét jelölte az EP egyik alelnökének. A szavazásra a keddi plenáris ülésen kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását