2024. május 14. - Bonifác

Az MSZP örül, hogy nem lesz népszavazás

Örül az Alkotmánybíróság (Ab) népszavazással kapcsolatos döntésének Göndör István, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.
2009. július 14. kedd 19:24 - HírExtra
A frakcióvezető-helyettes azt mondta, köszönettel tartozik Seres Máriának, a népszavazás kezdeményezőjének, mert a referendum lehetősége újabb lökést adott ahhoz, hogy az Országgyűlésben rendezzék a képviselői költségtérítés ügyét. Utalt arra, hogy 2007-ben az ő kezdeményezésére már szavazott az Országgyűlés egy hasonló törvényről, de akkor az nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Felhívta arra a figyelmet, hogy az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás alapján a képviselők csak számla ellenében számolhatják el a kiadásaikat, és minden egyes forintjuk adó- és járulékköteles.

Arra, hogy Seres Mária szerint az országgyűlési képviselők trükközéssel megpróbáltak a költségtérítésükről szóló népszavazás elé menni, és nyomást gyakoroltak az Alkotmánybíróságra, Göndör István közölte, az eddigi példák azt bizonyítják, hogy soha még kísérletet sem tett senki az Ab befolyásolására, szerinte most sem tett senki ilyet.

Arra a felvetésre, hogy ősszel módosítani kell a törvényt, mert abba "baki került", a politikus azt mondta, továbbra is úgy gondolja, meg kell változtatni a jogszabályt, és erről egyeztet majd a többi frakcióval.

Megjegyezte ugyanakkor: csalódás számára az, hogy miközben a képviselők nyolcvan százalékának csökken a nettó jövedelme, mégis "a bakiban érintett hetven képviselő kapott nagy publicitást".

Nem tartható népszavazás a képviselők költségtérítéséről az Alkotmánybíróság (Ab) keddi határozata értelmében. Az Ab az MTI-hez eljuttatott határozatában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés 2009. június 29-én olyan törvényeket fogadott el, amelyek érintették az elrendelt népszavazás tárgyát. E törvények elfogadása a testület szerint olyan jelentős változásnak tekintendő, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát, ezért az Alkotmánybíróság az Országgyűlés határozatát megsemmisítette, és az Országgyűlést új eljárásra utasította.

Seres Mária, a népszavazás kezdeményezője kedden a döntésre reagálva azt mondta, "rendkívül szomorú", hogy ahelyett, hogy ezt a kérdést rendezték volna a képviselők, "trükközéssel megpróbáltak a népszavazás elébe menni, nyomást gyakoroltak az Alkotmánybíróságra is, és úgy tűnik, hogy ők győztek".

Április közepén az ország­gyű­lési képvise­lők 360 igen szavazattal elrendelték a Seres Mária által kezdeményezett népszavazást, amelynek kérdése a következő: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az ország­gyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"

Az Országgyűlés június 29-én úgy döntött: jövőre megszűnik a képviselői költségtérítés, a képviselők a javadalmukból, azaz a bevételükből csak számlával igazolt költségeiket vonhatják le, és a képviselői javadalom a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását