2024. március 19. - József, Bánk

Ki fog olcsóbb gázt adni az EMFESZ-nek?

Miközben az EMFESZ ügyvezető igazgatója hosszas tárgyalásokat folytat a cég leendő gázbeszállítóival, addig a volt tulajdonos által kinevezett „másik” ügyvezető igazgató, Knopp András már a Gazprom együttműködéséről beszél.
2009. július 13. hétfő 12:30 - HírExtra
Nehéz tisztán látni az EMFESZ gázszolgáltató és kereskedő cég eladása körüli jogi vitában. A valódi kérdés persze nem is a tulajdonosi kör megnevezése, hanem a fogyasztók biztonságos ellátása. Ezt a legegyszerűbben az EMFESZ eddigi tevékenysége alapján lehet megítélni. Ha pedig ezt nézzük, kiderül, az elmúlt idők minden gondja ellenére az EMFESZ fogyasztói megkapták a megfelelő mennyiségű gázt. Az orosz-ukrán gázviták közepette sem volt fennakadás a szolgáltatásban és a tulajdonos váltás sem okozott semmiféle problémát.

Az EMFESZ tulajdonosváltása
A Magyar Energia Hivatal megjelentetett egy közleményt, melyben hosszan taglalja álláspontját az EMFESZ tulajdonosváltásáról és tevékenységéről. A Hivatal álláspontja szerint a tulajdonosváltás szükséges volt, mert ez előreláthatólag elősegíti a fogyasztók biztonságosabb ellátását, így a változást maga is támogatja. Az ügyben első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság, ahol kimondták: jogszerű volt a tulajdonosváltás.
A cég számára a leginkább nehéz feladat a gáz beszerzése. Mióta Oroszország és Ukrajna politikai csatározásait kivitte a gázpiacra is, és ezt fegyverként használja fel egymás (és az európai országok) ellen, az EMFESZ kénytelen belföldről beszerezni a szükséges gázmennyiséget.

Mivel azonban ez jóval drágább, mint az Ukrajnán keresztül érkező orosz (vagy kaszpi) gáz, így a cég nem fog olyan nyereséggel zárni, mint az előző években. Ám a cég pénzügyi igazgatója, Eperjesi Zoltán egy korábbi sajtóreggelin hangsúlyozta, ez csak a cég nyereségén fog meglátszani a fogyasztói árak nem változnak, azaz az EMFESZ-nél jóval olcsóbb marad a gáz.

Folynak a tárgyalások


Az EMFESZ ügyvezető igazgatója, Góczi István a külföldi gáz beszerzése miatt folyamatos tárgyalásokat folytat Oroszországban, ám ennek eredményéről még nincsenek megerősített információk. Góczi mellett azonban megjelent egy másik ügyvezető igazgató is, Knopp András személyében.

Őt az EMFESZ eddigi tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Mabofi Holdings Limited  helyezte ebbe a funkcióba. Erre azért volt szükség, mert az említett tuladonosi vitában érintett Mabofi volt az a cég, aki eladta az EMFESZ egy Svájcban bejegyzett cégnek, a Rosgas AG-nek. Ezt az ügyletet támadta meg a Mabofi, s helyezte saját emberét az EMFESZ élére, legalábbis szeretné.

Gazprom mézesmadzag?

Knopp nemrég azt is bejelentette, hogyha az EMFESZ körüli tulajdonosi vita tisztázódna és visszakerülne a cég a Mabofi tulajdonába, akkor a Gazprom együttműködne az EMFESZ-szel, azaz újra olcsón adna gázt a magyar szolgáltatónak. Ám a HírExtra információi szerint ezt a kijelentést a Gazprom még nem erősítette meg.
Jelenleg tehát nem lehet tudni, hogy Knopp ezt csak azért mondta, mert így próbál nyomást gyakorolni az EMFESZ új tulajdonosaira, jelezve hogy a Mabofi biztosabb partner, mint a svájci cég, vagy valóban kapott a Gazpromtól ilyen jellegű biztosítékot.

A megkerülhetetlen Gazprom


Az persze nyilvánvaló, hogy akár ki is lesz a tulajdonosi vita végén az EMFESZ tulajdonosa, ha olcsón akar gázt venni hogy megtartsa a magyar piacon megszerzett pozícióját, akkor a Gazpromon keresztül kell szerződést kötnie. Ha nem is éppen a Gazprommal írja majd alá a szerződést az EMFESZ, hanem valamely más, kisebb céggel, a Gazprom „áldása” akkor is rajta lesz a papíron.

Jelenleg Góczi István van valódi alkupozícióban, így ő az, aki egy ilyen szerződésen aláírásra jogosult. Ám hogy pontosan mikor történik meg a szignózás és konkrétan milyen céggel, az egyelőre még nem ismert.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. július 13. 13:26
drew2, abbna egyetértek, hogy meg kell építeni a Nabuccót, de szereintem minél több vasat, azaz gázvezetéknek alehetőségét kellene egyszerre a tűzben tartani. Gizimama meg tipikus magyar nyugdíjasként tudhatná, hogy nem kell oroszországig menni a maffiózókért...
gizimama
2009. július 13. 13:25
hogyan hagynád ki a ruszkikat?
Bármiből is ami itt zajlik??
drew2
2009. július 13. 13:17
sajnos az oroszok kezében vagyunk. minél előbb meg kellene építeni a Nabuccot és hagyni a ruszkikakat a fenébe!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását