2024. április 20. - Tivadar

Keményfiúnak látszik az SZDSZ új elnöke

Mihez kezd frissen kinevezett elnöki posztjával Retkes Attila a liberális párt új vezetője? Nem kellett sokáig várni a válaszra: Kóka Jánost például már most elküldeni a frakció éléről. Lesz egy határozott vezér a liberálisok élén?
2009. július 12. vasárnap 18:23 - Pénzes Dávid
Retkes Attila az SZDSZ új elnöke. A fiatal politikust kétszer annyi szavazatot kapott, mint vetélytársa Badacsonyi Szabolcs. Ez egy MSZP-s vagy fideszes elnökválasztáson kifejezetten rossz arány, ám a liberális pártnál épp az ellenkezője.

Még emlékszünk, hogy a Fodor Gábor - Kóka János párharc mennyire szoros volt. Kétszer is lejátszották a szavazást, és mindig hajszál híján tudott csak nyerni az egyik vagy a másik. Retkes Attila viszont nagy fölénnyel tudott befutni. Ez a bizalom azt jelentheti, hogy megszűnt az SZDSZ-t uraló kettéosztottság. Retkes személye mögé nagy többséggel be tudott állni a párt, ami mindenképpen reménytkeltő jel lehet a párt jövőjére nézve.

Erős kéz

Az SZDSZ-t sokan eltemették már az utóbbi hetekben. De azt is sokan hozzátették, egy erőskezű elnök lehet az egyedüli kiút a párt válságából. Ez persze nem elég akkor, ha nincs mögötte elég nagy felhatalmazás, és bizalom. A voksolás eredménye azonban azt mutatta, megkapta mindkettőt az új vezető. Kérdés, mennyire tud élni vele?

Persze nincs könnyű dolga. A 2 százalékos támogatottság édeskevés a Parlamentben maradáshoz. Újra visszaszerezni a választók eljátszott bizalmát nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen. Az, hogy Fodor Gábor még pénteken, az elnökválasztás előtt bejelentette, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, és ősztől már nem vesz részt a Parlament munkájában egyrészt királyi gesztus, másrészt lehetőség. Méghozzá nagy.

Retkes Attila így ősztől nemcsak elnöke a pártnak, de országgyűlési képviselője is. Ez jó kezdet lehet, ha valóban a pártot akarja megmenteni, és nem csupán az egzisztenciáját bebiztosítani. A liberális párt vezetője paradox módon akkor tud bármit is elérni, ha pártjával szemben nem lesz liberális. Azaz, tényleg odacsap, ahova kell.

Kóka lapáton

Úgy tűnik ezzel Retkes Attila is tisztában van. Nem tétovázott sokat: amint megválasztották elnöknek rögtön helyére rakta a párt mélyrepülésének sokak szerint egyik legnagyobb okozóját Kóka Jánost. Retkes nem volt szívbajos felszólítani az egykori elnököt, mondjon le frakcióvezetői posztjáról.

Az okok világosak. Kókában Retkes is a párt szekerének kerékkötőjét látja. Valószínűleg joggal. A személye olyannyira megosztja az SZDSZ tagságát, és választóit is, hogy a párt szempontjából jobb lenne, ha háttérbe vonulna. Ez persze igaz a nagy öregekre is. Ahogy Retkes korábban a HírExtrának adott interjújában elmondta, Kuncze Gábor, Pető Iván, Magyar Bálint párt korai életében játszott szerepüket nagyra tartja, de örül, hogy befejezik a politizálást.

Retkes célja tehát egyértelmű: a szocialista párt vezetésével ellentétben felismerte, kizárólag új arcokkal lehet új pártot építeni. Ezért megköszöni a régieknek a munkát, és nagyban számít a fiatalokra. Nem elképzelhetetlen, hogy éppen kihívóira. Mind Badacsonyi Szabolcs, mind Weinek Leonárd (a ki most 72 szavazattal zárt a harmadik helyen) többször is jelezte, szívesen veszik, ha az új elnök komolyabban is számít a munkájukra.

Vége lehet a megosztottságnak?

Persze látni kell, hogy a nagypolitika a Parlamentben folyik. Ott pedig nem lehet csak úgy cserélgetni az arcokat. A 19 fős frakció marad. Eddig a Kóka – Fodor ellentét szelte szinte tökéletesen ketté őket. A politikai kérdésekben 10-9 arányban állt egymással szemben a két tábor.

Ha Kóka hallgat az új elnök szavára, merőben megváltozhat a felállás. Retkes egyébként jó politikai érzékről téve tanúbizonyságot, meg is szavaztatta a küldöttgyűlést Kóka távozásának szükségszerűségéről, akik nagyon nagy arányban támogatták is az elképzelést. Ez Kókának intő jel lehet, kérdés, mennyire képes feláldozni magát a pártjáért (ahogy például Fodor tette).

Oszlik a Parlament?

Bárhogy is lesz, a legfontosabb kérdés nyilvánvalóan a költségvetés őszi elfogadása lesz. Retkes ugyan határozottan kijelentette, hogy ő ellenzéki pártnak látja az SZDSZ-t, és nem kíván egy szocialista kormányt támogatni. Ám azt is hozzátette, nyilván lesznek olyan törvényjavaslatok, ahol egyezni fog a liberálisok, és a kormány elképzelése. Ha azonban a költségvetés nem ilyen, akkor az akár egy előrehozott választást is jelenthet. Igaz, akkor már nem sokkal lenne előbb a normál menetrendhez képest.

Retkes Attila személye tehát a szociknak is kulcskérdés. Éppen ezért biztos, a Szabad Demokraták új elnöke körül sokáig forrni fog még a levegő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 13. 12:02
Vámost most rugták ki a Hitközségtől,mert tul sokat zsidózott.Pedig 5 évig onnan kapott elég jó fizetést.Talán a szélsőjobb többet fizet?Szerencsére nem ismerem...
p-Aga
2009. július 13. 11:24
Az szdsz-t megváltoztatni annyi, mint hiénát legelni tanítani.
saxo
2009. július 13. 10:41
aser, aser...

Vehetnél néhány órát a zsidózásról és a nyilasozásról, meg úgy általában az emberi tisztességről Vámos György úrtól...! Csak ismered t'án?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását