2024. április 24. - György

A legkorábbi ékszer jóval idősebb az eddig feltételezettnél

Az eddig feltételezettnél jóval idősebb a világ legkorábbi ékszere - az a kagylóból készült nyaklánc, amelynek szemeit egy nemzetközi régészcsapat fedezte fel Marokkó keleti részén egy mészkőbarlangban.
2009. július 8. szerda 06:35 - HírExtra
A Nassarius kraussianus puhatestű körömnyi nagyságú kagylóját átfúrták, s okkerrel színezték a kőkorszaki ékszerkészítők. Az archeológusok összesen 47 ilyen "gyöngyszemre" bukkantak a Galambok barlangjában, Taforalt közelében - olvasható az Oxfordi Egyetem honlapján (http://www.ox.ac.uk).

A kagylók a modernkori emberi szokások kialakulása körül kibontakozott vita középpontjába kerültek. A régészek közül sokan ugyanis a kagylóból fűzött gyöngysorokban annak a bizonyítékát látják, hogy a modern ember kifinomult szimbolikus tárgyi kultúrát fejlesztett ki.

Eddig a gyöngyfűzési "világversenyben" a dél-afrikai Blombos barlang vezetett, ahol 41 darab Nassarius kraussianus kagylót találták - az ékszer korát 72 ezer évesre becsülték.
A régészek azért tartják különösen értékesnek a marokkói leletet, mivel hasonló kagylóékszereket készítettek földrajzilag egymástól oly távol eső térségek lakói.

Mint a kutatást irányító Nick Barton, az Oxfordi Egyetem régészprofesszora rámutatott, a leletek azt bizonyítják, hogy a gyöngykészítés "iparága" egymástól függetlenül fejlődött ki különböző kultúrákban. A felfedezés tanúsága szerint a modern ember fejlődésének igen korai szakaszában, 110 ezer évvel ezelőtt alakult ki a szimbólumok iránti fogékonysága. A régészek szerint Európában az ember "mindössze" 40 ezer évvel ezelőtt kezdett szimbolikus tárgyakat készíteni.

A Taforalt közelében folyó ásatások során egy temetőt is felfedeztek, amelynek korát 12 500 évesre becsülik. A feltárások során egyaránt találtak felnőtt- és gyermektemetkezéseket. Az utóbbiak sírjai új adalékokkal gazdagították a korai temetkezési szokásokról alkotott nézeteket: a kicsik közül sokakat olyan kő alá helyezték végső nyugalomra, amelynek oldalait vörös okkerrel színezték, a felnőttek sírját viszont kosszarvakkal jelölték meg.

Nick Barton professzor szerint a két felfedezés arra enged következtetni, hogy a Taforalt melleti barlang évezredeken át szolgált menedékül a térség lakosságának, legfőbb vonzerejét valószínűleg a közelben lévő patak jelentette - olvasható az Oxfordi Egyetem honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását