2024. április 29. - Péter

Botrány! Szekeres Imre fenyegetett?

Súlyos szavak hangzottak el Szekeres Imrétől a szombati MSZP Kongresszuson. Az elnökhelyettes információink szerint fiatalabb párttársát, Ujhelyi István alelnököt próbálta megrendszabályozni.
2009. július 6. hétfő 17:05 - Pénzes Dávid
„Túl mentetek minden határon, öcsike, ennek még következménye lesz, meg fogjátok látni.” Információink szerint ezeket a szavakat Szekeres Imre az MSZP elnökhelyettese mondta zárt körben Ujhelyi Istvánnak, a párt alelnökének a szombati kongresszuson. Az információt több, neve elhallgatását kérő szocialista vezető is megerősítette.

Az ügy előzménye állítólag a Szekeres Imre és Burány Sándor (budapesti elnök) közötti politikai vita volt, aminek lezárását végül Lendvai Ildikó úgy kívánta megoldani, hogy magára vállalta a döntést. (A kongresszus számára előterjeszteni kívánt szövegről volt szó.) Ekkor azonban Szekeres Imre megjegyezte, ő is maradna Lendvaival, hogy együtt fogalmazzák meg a szöveget. Erre Ujhelyi jelezte, ebben az esetben ő is maradna. Ez már sok volt Szekeresnek és az említett szavakkal kelt ki az ifjú szocialista ellen.

Nem új keletű a szembenállás

A nézeteltérést valószínűleg nem csupán Ujhelyi magatartása, hanem az eddigi feszültségek is gerjesztették. Ujhelyi tagja annak a fiatal szocialista politikusokból álló dacszövetségnek, amely megpróbálta átvenni a hatalmat a párton belül az EP-választás után. Ez különböző okok miatt végül nem sikerült. Vannak, akik szerint a fiatalok (Hagyó Miklós, Botka László, Mesterházy Attila, Molnár Csaba, Ficsor Ádám és Ujhelyi István) nem voltak eléggé egységesek, és valódi programmal sem rendelkeztek, „csupán” az irányítást szerették volna megszerezni.

Minden bizonnyal ezért nevezték őket a Molnár Gyula által fémjelzett „belgák” „ifjúsági köntösbe öltözött hatalmi technokratáknak.” A hatalmi harcnak végül az lett az eredménye, hogy megegyeztek az „öregek” és a „fiatalok”.Ennek legfontosabb eleme, hogy a tisztújítást és a bizalmi szavazást az öregek kérésére elnapolták, viszont az országos választási bizottságba a fiatalok közül is többen bekerülnek. (A kampányban ez a párt legfontosabb döntéshozó szerve.)

Ezt a már a kongresszuson megpróbálták megszavazni, de végül a (szabolcsiak és a XII. kerületiek) megfúrták, hivatkozva az alapszabályra, ami szerint ilyen döntést csak az Országos Választmány hozhat. A kibővített ovb-ben Ficsor Ádám titokügyi, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László Csongrád megyei, Boldvai László Nógrád megyei és Burány Sándor budapesti pártelnök kapna helyet.

Az elnapolás miatt azonban erre még nem lehet mérget venni. Főként a Szekeres által elmondottak miatt. Ha Szekeres ilyen fenyegetően kel ki az MSZP egyik jövendőbeli erős embere ellen, akkor annak valóban lehetnek következményei – méghozzá Ujhelyire nézve nem túl szívderítőek.

Az ovb a kulcs

Szekeres elszólása mindenesetre világossá teszi, hogy a pártban olyan ellentétek vannak, aminek a megoldását, még a választások előtt rendezni kell. Az ovb-nek ezért lesz különösen nehéz feladata, és hárul rá komoly felelősség. Nem beszélve arról, hogy ők döntik el ki és hányadikként szerepeljen a választási listán, ami sokaknak élet-halálkérdés.

Nem lejátszott tehát a hatalmi pozicionálás, csak a forró nyárban stílszerűen lejegelték a kérdést. Augusztus végén minden ott fog folytatódni, ahol befejeződött, és ebben a Szekeres kontra Ujhelyi vita – főként annak eredménye - főszerepet kaphat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sosi
2009. július 7. 12:27
Ilyen ez az egész párt,hatalom éhségük mérhetetlen.Ráadásul nem értenek semmihez azért kellenek a parlamenti helyek,a civil életben nullák ahol a tudás és tehetség számít.
ki kicsoda
2009. július 6. 20:25
lovo52!
Ez a Szekeres az, aki a 2006-os választási győzelem óta saját miniszterelnökük megbuktatására szövetkezett és ide juttatta saját pártját.
Sobrius
2009. július 6. 19:48
Ki az az ujvári, vagy micsoda?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását