2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kirúgták Hondurast

Felfüggesztette Honduras tagságát az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szombati rendkívüli ülésén Washingtonban.
2009. július 5. vasárnap 10:54 - HírExtra
Roberto Micheletti, Honduras kinevezett elnöke korábban közölte, hogy országa kilép a szervezetből, ám az AÁSZ főtitkára érvénytelennek minősítette a nemzetközileg el nem ismert kormány lépését. A szervezet alapszabálya abban az esetben teszi lehetővé egy tagország kizárását, ha az adott államban felbomlik a demokratikus rend és annak helyreállítása érdekében a diplomáciai erőfeszítések nem járnak eredménnyel.

Az amerikai államok integrációs szervezete szerdán 72 órát adott Honduras új vezetésének, hogy helyezze vissza Zelayát hivatalába, vagy felfüggesztik Honduras AÁSZ-tagságát.

Az AÁSZ eddig egyszer, 1962-ben Kuba esetében élt egy tagállam kizárásának lehetőségével.

Honduras azonnali hatállyal történő kizárása tovább mélyíti az ország átmeneti kormányának elszigeteltségét. Az ENSZ, az Európai Unió és több közép-amerikai ország elítélte Michelettit és híveit. A Világbank és az Amerika-közi Fejlesztési Bank közölte, hogy befagyasztja az ország hitelforrásait.

Az alkotmánymódosításról tervezett népszavazás körüli vita folyományaként a katonaság múlt vasárnap tartóztatta le és küldte száműzetésbe Costa Ricába Zelayát. Az elűzött elnök azonban bejelentette: vasárnap visszatér hazájába, és követeli, hogy helyezzék őt vissza államfői pozíciójába.

José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára úgy vélte, veszélyes lehet Zelaya hazautazása, mert az új hatóságok korábban közölték: azonnal őrizetbe veszik az elmozdított államfőt, ha az visszatér Hondurasba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását