2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Nemzetközi magyartalálkozó fiataloknak

Idén vesznek először rész Nyugat-Európából és a tengerentúlról magyar fiatalok a Vendégségben Budapesten című, vasárnap kezdődő rendezvényen, a határon túli magyar fiatalok találkozóján.
2009. július 3. péntek 19:47 - HírExtra
Idén 29 országból, köztük Brazíliából és Ausztráliából is érkeznek - 14-től 24 éves korig - magyar gyökerű fiatalok. A több mint 700 vendég hétfőn este a hazájára legjellemzőbb dologgal, "mini" fotókiállítással, kézimunka bemutatóval, kiadványokkal vagy akár színes "lufikkal" mutatkozik be a gasztronómiai kóstoló mellett - mondta el Kubik Elvira a 11 napos eseményt szervező Égtájak iroda sajtómunkatársa az MTI-nek.

A programot úgy állították össze, hogy a résztvevők megismerjék és megünnepeljék Radnóti Miklós (1909-1944) költő, Benedek Elek (1859-1929) meseíró és Kazinczy Ferenc (1759-1831) költő, nyelvújító munkásságát és születésének évfordulóját.

Kubik Elvira példaként említette, hogy kedden délután három órakor a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőin a találkozón résztvevő valamennyi fiatal - Bálint András színész vezetésével - közösen mondja el Radnóti Miklós Éjszaka című versét.

A "nagy csapat" háromnapos kirándulásra is elmegy Kazinczy Ferenc nyomába: Sátoraljaújhely, Széphalom és Kassa szerepel az útitervben. Művészeti csoportok is bemutatkoznak, köztük Argentínából, Brazíliából és Uruguayból érkeznek amatőr magyar néptáncosok és Budapesten, a Bazilika előtti Szent István téren lépnek föl.

A korábbi évekhez hasonlóan lesznek erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, muravidéki, horvátországi és vajdasági fiatalok, legtöbbjük jól tud magyarul, bár - ahogy Kubik Elvira megjegyezte - volt olyan eset, hogy először vettek részt a találkozón horvátországi fiatalok, és nem tudtak magyarul, de az összejövetel hatására el kezdtek otthon nyelvtanfolyamra járni.

Most először érkeznek Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Dél-Amerikából és Ausztráliából is magyar gyökerű fiatalok. Előfordulhatnak náluk is magyar nyelvi problémák, de erre is fölkészült az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája magyar nyelvtanfolyamokat propagáló anyagokkal - tette hozzá Kubik Elvira.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását