2024. április 26. - Ervin

"Fél balra átot" tesz az MSZP?

Az elmúlt időszak egyik nagy politikai eredménye, hogy a válságkezelő intézkedések meghozatala közben egységes maradt az MSZP-frakció.
2009. július 1. szerda 07:47 - HírExtra
A frakcióvezető az elmúlt hónapok eredménynek tartja, hogy az MSZP-frakció nagyon sok szakmai vita után, de a kormányzattal szorosan együttműködve mindig tudta biztosítani a szükséges parlamenti többséget.

Ez azért siker, mert amikor felállt a kormány, tízből kilenc fogadás arra köttetett, hogy a szocialista frakció nem fogja tudni végigcsinálni a június 29-ig tartó parlamenti ülésszakot - emlékeztetett Mesterházy Attila.

Hozzátette: az MSZP-frakción belülről nem kérdőjeleződött meg soha, hogy végigviszik ezt az ülésszakot, de kívülről, a médiából és az elemzők felől nagy volt a nyomás. A párton belülről inkább csak "egy féltő kérdés volt": ugye kitart a frakció és végigcsinálja? - fogalmazott.

Véleménye szerint a hétfői parlamenti szavazásokkal lezárult a válságkezelés egyik legnehezebb szakasza, amelyben a kormánynak és az MSZP-frakciónak a rossz és a kevésbé rossz között kellett választania. Mint mondta, az, hogy ezeknek az intézkedéseknek volt értelme, látszik az euró árfolyamán, a nemzetközi bizalom helyreállításán, a munkahelyek megőrzésén.

Mesterházy Attila szerint a következő fontos cezúra a 2010-es költségvetés elfogadása lesz. Elmondta, ő azt támogatja, hogy a lehető legkorábbi időpontban, november második felében fogadják el a költségvetést, amelyet a kormány már augusztus végén benyújthat a parlamentnek.

A büdzsének nagyon szigorúnak, takarékosnak kell lennie, és abban lesznek olyan érzékeny pontok, mint a MÁV és az önkormányzatok ügye, amelyek biztosan nagyon sok vitát fognak kiváltani - fejtette ki.

Megjegyezte, hogy ez lesz a választások előtti utolsó költségvetés, így annak tartalma "nagymértékben fogja azt mutatni, hogy a szocialisták megértették a történelem leckéjét, vagyis mindenki pontosan tudja és érti az MSZP-ben, nem lehet még egyszer elkövetni azt a hibát, hogy választások előtt fellazítjuk a költségvetést".

A frakcióvezető véleménye szerint attól, hogy egy költségvetés szigorú és takarékos, még lehet baloldali, mivel annak prioritásaival lehet jelezni a baloldali jelleget.

Az MSZP-nek "fél balra átot" kell végrehajtania, mert a gazdasági racionalitásokat is figyelembe kell venni - mondta, hozzátéve: a jól működő gazdaság eszköz a baloldali célok megvalósításában: az oktatás-innováció, a foglalkoztatás, az egészségügy és a szociális területen.

Megerősítette, az MSZP-frakció határozottan támogatja, hogy a kormány kitöltse a parlamenti ciklust, mert ez a nemzet érdeke.

A frakcióvezető szerint ősszel az Országgyűlésben lesz támogatása a költségvetésnek. Elmondta, az MSZP az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy sok vita mellett végül mindig tud kompromisszumos megoldást találni, és így lesz ez a következő időszakban is.

Mesterházy Attila bízik abban, hogy az SZDSZ is támogatni fogja a költségvetést, hiszen ha a liberálisok hetvenöt nappal ezelőtt jónak tartottak egy programot, és nem változott a környezet, akkor az európai parlamenti választás eredménye miatt nem fognak kihátrálni a kormány mögül - mondta.

Hozzátette: az SZDSZ a program végrehajtása mellé állt, ezért abban bíznak, hogy a liberális frakcióból lesz annyi szavazat, hogy a költségvetést el lehessen fogadni.

A Fideszről szólva Mesterházy Attila azt mondta, a kormánynak "kíméletlen, arrogáns és végtelenül felelőtlen ellenzéke van", amely soha semmiben nem akar kompromisszumot kötni, még az emberek érdekében sem. Úgy vélte, az ellenzék csak nemekre és tagadásra építi a politikáját, illetve arra, hogy bármilyen döntést hoz a kormány, az garantáltan rossz, éppen ezért ők mindent visszaadnak, visszavonnak és "visszavezetik az országot a boldog kádári békeidőkbe".

Mesterházy Attila szerint a Fidesz folyamatosan azt az érzetet kelti az emberekben, hogy létezik a válságkezelésnek egy kevésbé fájdalmas változata, ez pedig népámítás, ezzel becsapják az embereket.

A frakcióvezető szerint nincs könnyebb útja a válságkezelésnek nemcsak Magyarországon, hanem Európában sem. Véleménye szerint Magyarország jövője szempontjából nélkülözhetetlenek voltak a kormány és a parlament által az elmúlt időszakban elfogadott intézkedések.

Hozzáfűzte: arra szólították fel a Fideszt, hozza be az Országgyűlésbe a programját, ha van ilyen, hogy meg lehessen ismerni, konkrétan milyen javaslatokat tenne a válság megoldására.

"Látható módon ma már a Fidesz sem mond a kormányzati elképzelésektől mindenben eltérő javaslatot. Egyre világosabban látszik, hogy kormányon a Fidesz sem tudna más eszközöket használni a válságkezelésre" - vélekedett.

Beszámolt arról, hogy az MSZP-frakció nyáron három informális ülést is tart, a költségvetésről, a közbiztonságról, valamint a foglalkoztatásról és a szociális rendszerről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását