2024. április 20. - Tivadar

A parlamenti választások egyértelmű esélyesei

Németországban három hónap múlva lesznek a választások. Jelenleg a jobbközép CDU-nak van a legnagyobb esélye a győzelemre. A párt a napokban tette közzé a végleges programját, ami egészen ambiciózusra sikerült.
2009. július 1. szerda 08:29 - Kesjár Norbert
Merkellel a győzelem felé

A 2005-ös ígéretek
A legutóbbi, 2005-ös kampány során a jobbközép uniópártok azt ígérték, hogy a forgalmi adót 16-ról 18 százalékra emelik fel. Az így befolyó hatalmas összegből (évi 16 milliárd euróból) döntően a munkanélküli-ellátást szolgáló munkabérjárulék 6,5 százalékról 4,5-re való csökkentését kívánták fedezni, s ez pedig a munkanélküliség enyhítését szolgálta volna. Radikálisan át akarták alakítani a jövedelemadózást is: 39 százalékra csökkentve a legmagasabb és 12 százalékra csökkentve az alsó kulcsot (amelyek akkor 42, illetve 15 százalék voltak.) Ezek az ígéretek – ugyan kompromisszumokkal és kivételekkel, ha mértéküket nem is, de irányukat tekintve – megvalósultak a kormányzati ciklus alatt.

Forrás: MTI
A CDU (és a vele szövetséges CSU) hét elején tartott kongresszusán döntöttek a két nagyon fontos döntést hoztak meg. Az egyik: újra Angela Merkelt állítják kancellárjelöltnek. A jelenleg is a kormány élén álló politikus ellen nem érkezett szavazat, a két keresztény jobbközép uniópárt tehát egyhangúlag támogatta őt.

Ez a voksolás persze csak formaság volt, ugyanis Merkel nemcsak a párttagok, hanem a választók körében is népszerű. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Merkelt nagyszerű válságkezelőnek tartják a németek. (A pártja támogatottsága is visszatükrözi ezt, hiszen több mint tizenöt százalékkal állnak jobban, mint a szociáldemokrata SPD – s ezt az európai parlamenti választás eredményei is megerősíttették.)

A világ egyik legbefolyásosabb politikusának tartott Angela Merkel 2000 óta a párt elnöke és 2005 óta Németország kancellárja. Ebben a parlamenti ciklusban (2005-2009) nagyon nehéz négy év áll a nagykoalíciós (CDU/CSU-SPD) kormány mögött. A német gazdaság az utóbbi években nem növekedett a korábbi mértékben és emellett a növekvő munkanélküliség rémével is szembe kellett nézniük. A feladatokat addig sikeresen megoldották, s a választópolgárok is honorálták az erőfeszítéseket.

Angela Merkel korábban úgy értékelte a tevékenységüket, hogy „az általa vezetett konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciónak mindenekelőtt gazdasági téren sikerült jelentős eredményeket elérni, elsősorban a költségvetés hiányának csökkentését és a munkanélküliség lefaragását.

Németország saját erőből fog talpra állni

A szociális piacgazdaság
„A szociális piacgazdaság a legalkalmasabb társadalmi, gazdasági rendszer a jelenlegi válság következményeinek leküzdésére. Ennek érdekében azonban piaci rendre, valamennyi piaci szereplő részéről felelősségteljes, etikus cselekvésre és szolidaritásra van szükség” – részlet a CDU/CSU 2009-es választási programjából.
Forrás: reuters.com
A rendkívüli kongresszuson a küldöttek határoztak a választási programról is. A CDU–CSU-szövetség választási programjának is a gazdasági-pénzügyi válsággal való küzdelem az alapja. Ennek megfelelően a programjuk leghangsúlyosabb része a követni kívánt gazdaságpolitika.

A CDU által hangoztatott gazdaságpolitikai modell a szociális piacgazdaság nevet viseli. A szociális piacgazdaság a kormányzó párt szerint megvalósult Németországban, s az egy jól működő, bevált modell, amit nemcsak, hogy meg kell tartani, hanem tovább is kell fejleszteni.

„Németországnak megerősödve kell kikerülnie a válságból, ennek pedig a növekedés biztosítása a legfontosabb előfeltétele” – jelentette ki Merkel.

A kancellár szükségesnek nevezte a korlátozott állami beavatkozásokat is: a választási program gazdasági részének középpontjában a beruházások előmozdítása, illetve az adóterhek csökkentése áll.

A finomítások, továbbfejlesztések és a gazdasági növekedés felpörgetése érdekében a kongresszuson Merkel bejelentette, hogy a választási programjának egyik fő eleme az adóreform, amelynek mottója: „több nettót a bruttóból”. A CDU és a CSU közös programjában az áll, hogy a 2009 és 2013 közötti kormányzati ciklusban 15 milliárd eurós adócsökkentési programot kell végrehajtania a német szövetségi kormánynak (itt főleg a kezdő – 14 százalékos – adókulcsot szeretnék levinni 12 százalékra).

Ezt annak ellenére hangoztatják a jobbközép pártok, hogy a szövetségi költségvetés rekordnagyságú hiánnyal számol (emiatt az Európai Bizottság is eljárást kezdeményezett Németország ellen), illetve az államadósság is több tízmilliárd euróra rúg.

Merkeléket azonban úgy gondolják, hogy e hatalmas adósságállományt is le lehet csökkenteni úgy ha egyfelől nem vesznek fel további hiteleket, másfelől az adócsökkentésekkel „stimulált” fogyasztás és ezáltal az egész gazdaság beindul. (Szívesen húztak párhuzamot azzal, hogy a második világháború után Németország is képes volt arra, hogy húsz év alatt egy virágzó gazdaságot építsen fel, anélkül, hogy adósságot halmozott volna fel.)

A dokumentum rögzíti még azt is, hogy a gazdaságot költséghatékonyabbá kell tenni. Ennek érdekében szorgalmazni fogják a megújítható és az eddiginél környezetbarátabb energiaforrások alkalmazását, illetve az atomerőművek modernizálását is.

S hogy ki lehetne partner ebben?

A nagykoalíció – hacsak az SPD valami egészen nagy hajrát nem produkál és a többi kis párt is kis támogatottságot nem ér el – minden bizonnyal nem fog megismétlődni, ezért a CDU és CSU már jó előre leszögezték, hogy legszívesebben a jobboldali liberális FDP-t tekintik kívánatos koalíciós partnernek. Már persze, ha az ambíciózus programjukkal nem nyerik magukat túl…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását