2024. május 5. - Györgyi

Újabb magyar bírálat Szlovákiában

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a szlovák államnyelvtörvény kedden elfogadott módosítása történelmi szempontból is a legrosszabb nyelvtörvény a maga nemében.
2009. június 30. kedd 17:04 - HírExtra
"Ilyen jogszabály a monarchia idején sem volt. A törvényből árad a nemzeti kisebbrendűség érzése és a rosszindulat, s tartalmazza a nyelvi imperializmus elemeit is" - nyilatkozott Csáky Pál a jogszabály elfogadása után a pozsonyi SITA hírügynökségnek. Kifejtette: egy ilyen törvény alapján Albert Einstein sosem lehetett volna egyetemi tanár Szlovákiában. Közismert róla, hogy miután Németországból távozni kényszerült, az Egyesült Államokban telepedett le, s az ottani egyetemeken németül adott elő, mert élete végéig nem tanult meg jól angolul.

Csáky szerint az MKP sajnálja, hogy az államnyelvtörvény módosítását ilyen formában fogadták el. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy itthon (Szlovákiában) és külföldön is megfelelő módon foglalkozzanak a törvénnyel, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben módosuljon ez a törvény" - húzta alá a politikus.

Az MKP szeptember elején felszólítja ellenzéki partnereit, hogy a törvénybe foglalt szankciókkal kapcsolatban forduljanak közösen az alkotmánybírósághoz. "Úgy vélem, anakronizmus és elfogadhatatlan az Európai Unióban szankciókkal büntetni a nyelvi hibákat. A törvényt összevetjük a kisebbségi nyelvek európai chartájával. A témát az Európa Tanácsban és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben is felvetjük. Téma lesz az az Európai Unióban és az Európai Parlamentben is" - szögezte le az MKP elnöke.

A szlovák államnyelvtörvény módosítását kedden fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A jogszabály megsértéséért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását