2024. május 2. - Zsigmond

Megvan a PSZÁF új elnöke

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa új elnöke. Az Országgyűlés 209 igen, 130 nem szavazattal és 5 tartózkodással választotta meg a posztra hétfőn.
2009. június 29. hétfő 17:52 - HírExtra
Farkas Ádám az Országgyűlés előtt letette a hivatali esküt.

A korábbi elnök, Farkas István június közepén mondott le posztjáról, amelyet a miniszterelnök július elsejei hatállyal fogadott el.

Az új vezető, a közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, többek közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál 1991 óta végez oktatói munkát.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága az elmúlt hetekben olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, amelyek lehetővé tennék a felügyeleti díjak elvonását, illetve átalakítanák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) irányítását. Az előbbi a felügyelet éles tiltakozását váltotta ki, az utóbbi Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának (FT) elnöke lemondásához vezetett.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a felügyelet szervezeti átalakításáról szóló javaslat lekerült a napirendről, de az ősszel újra előveszik ezt a kérdését. Hozzátette: racionális döntés, hogy ez végül kapkodás nélkül lesz megoldva.

Hangsúlyozta: a pénzügyi válság ugyanis megmutatta, hogy a pénzügyi felügyeleti rendszer sehol nem volt képes megfelelően kiszűrni a válsághoz vezető okokat, és elhárítani annak hatásait. Ez nem magyar sajátosság - mutatott rá.

A felügyeletet fennállása óta már többször bírálták amiatt, hogy utólag jár el, pedig megelőző jellegű tevékenységet kellene folytatnia. Ehhez azonban szabályozási jogot kellene kapnia, amit a PSZÁF eddigi elnökei közül többen is szorgalmaztak. A PSZÁF Felügyeleti Tanácsa jelenleg ajánlások kiadásával igyekszik elérni a legjobb gyakorlat alkalmazását a piaci szereplőknél, ezek azonban nem kötelező erejűek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását