2024. május 18. - Erik, Alexandra

Hiába az uniós pénz, nem lesz óvoda

Az elnyert 500 millió forintos uniós támogatás ellenére sem építik fel a korábban tervezett 12 csoportos új óvodát Piliscsabán, mivel az építkezés költsége időközben megugrott, és a település azt nem képes fedezni - így döntött a helyi képviselő-testület hétfői ülésén.
2009. június 29. hétfő 20:40 - HírExtra
Solti Gábor (Korona Csereklub) piliscsabai polgármester az MTI-nek elmondta: a képviselők 8:4 arányban, 2 tartózkodás mellett döntöttek úgy, hogy nem veszik igénybe a félmilliárdos pályázati támogatást, mert a projekthez szükséges önerő, illetve hitel túl nagy tehertétel volna az eladósodott Piliscsaba számára.

A polgármester szerint az eredetileg 550 milliósra tervezett építkezés költsége mára 722 millió forintra "kúszott fel", amit a község nem bír el. A korábbi likvid hitel elfogyott, ezért egy másik hétfői döntés értelmében egy nagyobb lekötött összeg kamatait kell felszabadítaniuk ahhoz, hogy ne "dőljön be" a kassza - tette hozzá a polgármester.

A nemrég megválasztott és az óvodaépítéssel összefüggésben sokat támadott, sőt a június 8-i ülésen több helybéli által életveszélyesen megfenyegetett polgármester azt mondta: inkább visszautalják az elkülönített számlán tartott 170 milliós előleget, mintsem felelőtlen kiadásba verjék magukat. Hozzáfűzte: a képviselők alternatív megoldásokon gondolkodnak. Ezek egyike lehet a meglévő óvodák felújítása, bővítése, illetve úgynevezett mobil, könnyűszerkezetes - 2-4 csoportos - óvodák létesítése, például a sűrűn lakott lakóparkokban. Solti Gábor szerint az Ausztriában, sőt néhány hazai településen is jól bevált mobil épület sokkal olcsóbb a hagyományos technológiával készültnél és azt akár lízingelni is lehet.

A polgármester közölte: legkésőbb augusztus végéig demográfiai felmérést végeznek Piliscsabán a gyermeklétszám, illetve az óvodai igények pontos megismerésére, és lehetőség szerint még a nyáron döntenek az alternatívákról. Solti Gábor cáfolta a civil szervezetek azon állítását, hogy a pályázati előleget kamattal fejelték volna meg, mint ahogy szerinte az sem igaz, hogy a visszaadott támogatás miatt a jövőben minden pályázati lehetőségtől elesne a település.

Németh András, a Csabagyöngye Egyesület elnöke, a korábbi tüntetés egyik szervezője az MTI-nek úgy fogalmazott: építészetileg és gazdaságilag is nagyfokú amatőrizmus, amit a képviselő-testület és a polgármester művel. Szerinte a tulajdonképpen konténerépületet jelentő "mobil" óvoda nem oldja meg a gyermekek elhelyezésének gondját. Hozzátette: az előző testülettel három éven át számolgattak, terveztek, s több helyi szervezettel együtt állítják: igenis fel tudná építeni a "rendes" óvodát a község, ha az új "vezető garnitúra" is akarná. Félő, hogy az alternatív megoldás révén "többe kerül majd a leves, mint a hús" - mondta.

Piliscsaba önkormányzata június 2-án az óvodaépítésre kiírt közbeszerzési eljárást arra hivatkozva érvénytelenítette, hogy a benyújtott legolcsóbb ajánlat is 92 millióval haladta meg a költségvetésben előirányzott összeget. A döntésre válaszul a helyi lakosok és civil szervezetek június 5-én a községháza előtt demonstrációt szerveztek. A következő, június 8-i, botrányba fulladt testületi ülésen rendőri beavatkozásra volt szükség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását