2024. május 5. - Györgyi

Ősszel döntenek Dávidról és Herényiről

Várhatóan már csak ősszel foglalkozik az Országgyűlés mentelmi bizottsága és a parlament Dávid Ibolya és Herényi Károly független országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztésével, amelyet azzal az indokkal kért a Háztól a legfőbb ügyész, hogy a két politikus megalapozottan gyanúsítható kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével - tudta meg az MTI csütörtökön.
2009. június 25. csütörtök 15:40 - HírExtra
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerdán megkapta a legfőbb ügyész levelét, de annak részletes tartalmáról nem akart nyilatkozni az újságíróknak.

A mentelmi bizottság elnökét az MTI nem tudta elérni, a titkárságon pedig nem nyilatkoztak arról, hogy mikorra hívják össze a testület ülését. Az MTI folyamatosan keresi a két érintett politikust is, de egyelőre ők sem nyilatkoznak az ügyben.

Az Országgyűlés tervezett napirendjén - jövő hét hétfőn van a rendkívüli ülésszak utolsó napja - szerepelnek mentelmi ügyek, de azok korábbi esetek. Ahhoz, hogy a parlament napirendjére kerüljön egy mentelmi ügy, előbb a bizottságnak kell megtárgyalnia. A testület pénteken vagy hétfőn, a parlamenti ülés kezdetéig még összeülhet, de ezekben az ügyekben nincs sürgősség, vagyis a két MDF-es politikus mentelmi jogáról szóló szavazás elméletileg nem is tud a hétfői ülés - már elkészült - napirendjére felkerülni, csak a következőre, ami viszont már ősszel lesz.

Az MTI úgy tudja, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló, az Országgyűléshez beérkezett kérelem alapja az a tavaly augusztus 1-jén rögzített telefonbeszélgetés, amelyet Tóth János, az UD Zrt. ügyvezetője és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója folytatott. A beszélgetés során Tóth azt mondta: egyesek azt szeretnék, ha "Dávid Ibolyára keresnének terhelőket", mert "meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet" és ebben az akkori alelnök Almássy Kornél "van benne".

A legfőbb ügyész levele szerint a hangfelvétel szeptember 10-én CD-re másolva Dávid Ibolyához került, aki a lakásán lejátszotta a felvételt politikai tanácsadója, Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt. Herényi és Dávid Ibolya ekkor megállapodtak, hogy a pártelnök felkeresi Csányit, Herényi pedig Almássy tanácsadójának a tudomására hozza, hogy a rendelkezésükre áll a hanganyag. Herényi Károly szeptember 12-én találkozott Tombor Andrással, és átadta neki a beszélgetés szó szerinti leiratát, majd egy másik iratot.

Utóbbi lényege az volt, hogy Almássy aznap délig hozhat döntést arról, hogy a párt 13 órás rendkívüli sajtótájékoztatóján lemond parlamenti mandátumáról, MDF-tagságáról és nyilvánosan bocsánatot kér amiért "megengedhetetlen eszközökkel kampányolt", vagy az MDF meg nem nevezett politikusa megjelenik a sajtótájékoztatón a hanganyaggal. Tombor András nemet mondott Herényinek, a tanácsadó szerint ők nem jártak el jogellenesen.

A levélben az áll: Dávid Ibolya ugyanezen a napon felkereste Csányi Sándort, aki elismerte, hogy volt ilyen beszélgetés. A politikus előtt Csányi kihangosítón keresztül felhívta Tóth Jánost, és azt kérdezte tőle, gyűjtöttek-e adatot Dávid Ibolyára. Tóth nemmel válaszolt, de elmondta: Horváth József, a cég vezetője találkozott Almássy Kornéllal, aki kizárólag azt kérte, hogy a lakását és a telefonkészülékét technikai eszközökkel vizsgálják át. Dávid Ibolya ekkor azt mondta: nyilvánosságra hozza a felvételt, ha Almássy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, nem mond le az alelnöki posztról és nem lép ki az MDF-ből. Az ügyészek szerint a pártelnök arra kérte Csányit, hogy "ezt ő intézze el".

Csányi ekkor azt mondta Dávid Ibolyának, hogy őt nem lehet zsarolni, Almássy nem tett semmit, ez a módszer nem elfogadható, de az üzenetet átadta Almássynak. Almássy Kornél nemet mondott, erre a pártelnök közölte, hogy akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Ez ellen Csányi tiltakozott, közölve, hogy ehhez nem járul hozzá.

A legfőbb ügyész levele kitér arra is, hogy az MDF elnöke még a sajtótájékoztató előtt az Országházban az MDF rendkívüli elnökségi és frakcióülésén lejátszotta a hangfelvételt, amely alapján a nevek azonosíthatók voltak. Ezután Dávid Ibolya a sajtónak is átadta a telefonbeszélgetés leírt változatát, amelyben az érintettek nevét monogrammal jelölték. Kijelentette, hogy a telefonbeszélgetések során elhangzottak bűncselekményre utalnak, és az összefüggésben vannak az UD Zrt. képviselői ellen korábban indult büntetőüggyel. (A cég telephelyén két nappal korábban tartott házkutatást a rendőrség.)

A levél felidézi, hogy a sajtótájékoztató másnapján Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán, illetve Almássy Kornél képviseletében Giró-Szász András találkoztak. Ekkor Dávid Ibolya azt kérte Giró-Szásztól, hogy Almássy az MDF választmányi ülésén őt támogassa, lépjen vissza az elnökjelöltségtől, és az MDF Almássy Kornélt támogató képviselői két héten belül mondjanak le. A pártelnök további hangfelvétel nyilvánosságra hozását is kilátásba helyezte, ha Almássy nem teljesíti a feltételeket.

Almássy a legfőbb ügyész levele szerint a fenyegetés hatására arra kényszerült, hogy lemondjon az MDF-ben betöltött tisztségeiről, párttagságáról. Az ügyészek szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly cselekménye Almássy politikai előmenetelét, karrierjét, társadalmi megítélését hátrányosan érintette, politikai, közéleti elfogadottsága megrendült, ezzel neki jelentős érdeksérelmet okoztak. A két képviselő a dokumentum szerint Tóth Jánosnak és Csányi Sándornak is jelentős érdeksérelmet okozott, mivel közmegítélésükben azt a látszatot keltették, hogy törvényellenes adatgyűjtésben működtek közre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását