2024. április 28. - Valéria

Az arabok támogatják Obamát

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei támogatásukról biztosították szerdán Barack Obama amerikai elnöknek a közel-keleti békefolyamat felújítását célzó kezdeményezését.
2009. június 24. szerda 23:10 - HírExtra
Leszögezték azonban, hogy addig nem hajlandók rendezni kapcsolataikat Izraellel, amíg az be nem szünteti a palesztin területeken létesített zsidó telepek bővítését. A pánarab szervezet tagállamainak külügyminiszterei a szervezet székhelyén, Kairóban tanácskoztak Amr Musza főtitkár irányításával. Közös nyilatkozatuk szerint "megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy támogassák az átfogó (közel-keleti) békemegállapodás létrejöttét és egy palesztin állam megteremtését célzó amerikai erőfeszítéseket".

Az arab külügyminiszterek is kiemelték közös nyilatkozatukban: csak akkor normalizálják viszonyukat Izraellel, ha az "véglegesen beszünteti a zsidó telepek bővítését a palesztin területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet is". Ha tárgyalnának Izraellel, miközben folytatódik a telepek bővítése, az azt jelentené, hogy "megadják magukat olyan ügyekben, amelyekben nem lehet szó megadásról" - áll a közös nyilatkozatban.

Obama egyik legfőbb külpolitikai céljává tette a közel-keleti békefolyamat újraindítását. Kairói látogatásán, június 4-én mondott beszédében felszólította Izraelt a telepbővítések leállítására, az arab országokat pedig a zsidó állammal való megbékélésre. Azt mondta, hogy komoly és építő jellegű béketárgyalásokra van szükség, s hogy "kétállamos megoldást" kell találni Izrael és a palesztinok viszályára, vagyis létre kell hozni egy önálló palesztin államot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását