2024. június 8. - Medárd

Izraeli-palesztin újratöltve

Az izraeli külügyminiszter pénteken úgy vélte, jó esély van a palesztinokkal való béketárgyalás újrakezdésére, és tagadta, hogy a zsidó telepek kérdése akadályt jelentene.
2009. június 20. szombat 12:30 - HírExtra
"Azt hisszük, ma jó esély van arra, hogy párbeszédet kezdjünk a palesztinokkal" - mondta Avigdor Liberman újságíróknak New Yorkban, miután találkozott Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Ami lényeges, hogy előfeltételek nélkül lássunk hozzá" - tette hozzá. Liberman szerint a ciszjordániai zsidó telepek "nem akadályozzák a békét". "Az 1967-et megelőző időszakban, amikor nem voltak telepek, nem volt béke, és Izrael azután sem érte el a békét, hogy 2005-ben a Gázai övezetből kivonulva feladta a telepeket" - mondta.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán Libermannal találkozva a megszállt területeken történő telepépítések leállítására szólította fel Izraelt. Liberman, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu alapítója, aki maga is telepes, pénteken úgy fogalmazott, hogy a telepek kérdése "csak ürügy azoknak, akik el szeretnék kerülni a béketárgyalásokat".
 
Liberman szerint nem ez a térség legfontosabb kérdése. "Ha a telepek kérdéséhez akarom hasonlítani, mi történik most Iránban, illetve Afganisztánban vagy Pakisztánban, világos, hogy (...) a nemzetközi közösségnek mit kell prioritásnak tekintenie" - mondta.
 
Az Egyesült Államok a telepépítés beszüntetését követeli Izraeltől. A palesztinok közölték: addig nem hajlandóak felújítani a béketárgyalásokat, amíg Izrael nem szünteti be a telepek építését a megszállt területeken és nem hajlandó tárgyalni a palesztin államról. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap mondott beszédében első ízben fogadta el - feltételekkel - egy hadsereg nélküli palesztin állam létrehozását, de elutasította a palesztin menekültek visszatérését és a zsidó telepek építésének teljes befagyasztását a megszállt területeken.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását