2024. március 29. - Auguszta

Rendőr is segített az önbíráskodásban

A közlekedési rendőrökkel együtt borítottak fel egy járőrautót egy kárpátaljai falu lakói, akiket felháborított az intézkedő közlekedésrendészek által követelt kenőpénz nagysága.
2009. június 18. csütörtök 12:45 - HírExtra
Az eset a Huszt környéki Drahiv (Kövesliget) községben történt, amikor a közlekedési rendőrök megállítottak egy cseh rendszámú autót, amelynek helyi illetőségű, Csehországban vendégmunkásként dolgozó vezetőjétől 500 dollár kenőpénzt követeltek, mert lejárt a személygépkocsi törvényben meghatározott, tíznapos ukrajnai tartózkodási engedélye.

A község lakóinak többsége külföldön dolgozik, szabadságra rendszerint ottani rendszámú autókkal érkezik haza, és kész megvesztegetni a hatóság embereit azért, hogy szemet hunyjanak járművük tartózkodási engedélyének lejárta fölött - írták csütörtökön az incidens kapcsán ukrán internetes hírportálok.

A közlekedési rendőrök és a falu lakói közötti összetűzés - a beszámolók szerint - azért alakult ki, mert a sarcot eddig rendszeresen fizető kövesligetieket felháborította, hogy a közlekedésrendészek egyre nagyobb összegű kenőpénzeket követelnek tőlük.

A járőrkocsi személyi sérüléssel nem járó felborítása után a falut valósággal ellepték a Husztról több tucatnyi autóval kiérkező rendőrök és kommandósok, akik - a helyiek állítása szerint - házról házra járva válogatás és kérdezés nélkül verték meg és állították elő a férfiakat. Közülük 30-at őrizetbe is vettek, és Husztra szállítottak.

A többségüket közigazgatási bírság kirovása után szabadon engedték, de hét személyt továbbra is fogva tartanak. Feleségeik a huszti rendőrkapitányság épülete előtt tüntetve követelik az elengedésüket.

Az illetékes rendőri vezetők tagadják a korrupció és a kövesligetiekkel szemben alkalmazott erőszak tényét, szerintük a rendőrök jogszerűen jártak el, csak az ittas állapotban lévők esetében alkalmaztak kényszerítő eszközöket és bilincselést.
Az járőrautó interneten is látható, mobiltelefonnal rögzített felborításában tevőlegesen részt vett elkövetőket még nem sikerült kézre keríteni. Az ügyészség hatóság elleni erőszak címén indított bűnügyi eljárást, amelynek büntetési tétele öt év szabadságvesztés is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását